YAMAHA XS ELEVEN 1100

Yamaha korporacija kakvu danas poznajemo nastala je pre više od sto godina. Primarna delatnost bila joj je proizvodnja muzičkih instrumenata, malih orgulja, pijanina i klavira.
Nippon Gakki Co. koja je kasnije prekrštena u Yamaha osnovao je 1890 Torakusu Yamaha. Kao što je rečeno u uvodu kompanija se od osnivanja bavila proizvodnjom muzičkih instrumenata. Počeli su sa malim orguljama i klavirima, a danas su jedan od najvećih proizvodjača opreme za muzičare na svetu. Logo na rezervoarima Yamahinih motora predstavlja 3 ukrštene zvučne viljuške. Baš zahvaljujući proizvodnji tih viljuški i delova za klavire, majstori u Yamahi stekli su veliko iskustvo u radu sa metalima i raznim legurama. To iskustvo u kombinaciji sa onim stečenim u II svetskom ratu kao i velika potražnja za jeftinim prevoznim sretstvima (o kojoj je bilo reči u prethodnim istorijatima) dovelo je do toga da Yamaha započne proizvodnju motocikala.
Prva Yamaha iz fabrike izašla davne 1955 godine. U pitanju je model YA-1. Za razliku od prvenaca ostalih japanskih proizvodjača ovaj motor je bio dosta ozbiljniji, verovatno zato što je bio kopija DKW-a. Pokretao ga je dvotaktni agregat od 123ccm sa celih 5,6ks i 9,4 Nm obrtnog momenta. Važno je napomenuti i da je ovo bio pravi motocikl, da nije koristio ram od bicikle. Naravno, ovako dobar motor pratila je i velika cena: u vreme kada je plata fakultetski obrazovanog muškarca bila nešto ispod 11000 jena, YA-1 je koštao celih 138000 jena. Njegov naslednik, YC-1 bio je za stupanj bolji: zahvaljujući motoru od 174ccm snaga mu je povećana na čak 10,3ks. Pored veće snage, motor je bio izuzetnog izgleda dok je cena skočila na 145000 jena. YD-1 koji se pojavio naredne godine takodje je bio za to vreme izuzetan motor. I njegov najveći adut bio je agregat, prvi Yamahin dvocilindraš od 247ccm snage 14,7 konja. Prvi primerci u Americi prodati su 1958 godine.
Prvi Yamahin proizvodni pogon van granica Japana, otvoren je 1966. godine u Sijamu, kada je predstavljen i prvi model iz supersport klase. Reč je o modelu YDS-3 koji je razvijao 26 konjskih snaga, a potpuna novost na ovom modelu bilo je podešavanje zadnjeg ogibljenja. Prvi Yamahin enduro, DT-1, u proizvodnji se našao 1968. godine, imao je 246ccm i najveći hod prednje viljuške, među svim japanskim motorima. Samo godinu dana kasnije, Yamaha je izgradila i svoju trkačku stazu.
Prvi motor velike zapremine, pokretan četvorotaktnim paralelnim tvin motorom od 653ccm i snagom od 53ks, predstavljen je 1970. godine i nosio je oznaku XS1. U tekstu iznad je u stvari i osnova/preteča priče koju mi želimo da ispričamo.
XS 11 ( Eleven za tržište Amerike, za tržište Evrope XS 1100 ) debitovao je 1978. godine kao motocikl sa tada najvećim kapacitetom/zapreminom. Bio je deo čuvene četvorke zvane “super motori 70-ih”, gde je ostatak od 3 super motora činila naravno japanska četvorka: Kawasaki Z1, Honda CBX 1000 i Suzuki GS 1000. Kada su prepričavane priče o ovim motorima, nekako je u većem delu tih priča uvek izostavljana Yamaha XS 11. Naime, gore pomenuta trojka je do 1978 ( kada je XS 11 proizveden ) već napravila neverovatan uspeh i zastrašujuću reputaciju. S obzirom da je poslenji došao, XS je morao da opravda dobijanje ulaznice na ovakvu predstavu/žurku. XS 11 ne da je opravdao, već je prevazišao očekivanja i praktično postao broj 1 medju super motorima te ere motociklizma.
Ovo je bio prvi četvorotaktni – četvorocilindrični motocikl Yamaha kompanije. Iskoristio je super dokazanu tehnologiju koju je Yamaha prvi put koristila kod prethodnika – modela XS 750 ( četvorotaktni agregat sa tri cilindra ). Kada je prvi put predstavljen stekao je reputaciju teškog, ali veoma moćnog motocikla. 1978 i 1979. godine osvojio je nagradu “Cycle worlds Ten best bikes”, kao najbolji putni motocikl.
Obrtni momenat ovog motocikla je njegova dominantna odlika. On je težak ( kao što je već kritika gore navela ), moćan i prosto leti kada okrenete ručicu gasa. Brzina na pravcu je ono po čemu je XS 11 ( nakon mnogo predjenih kilometara ) postao čuven. Kardanska transmisija i finalni prenos u kombinaciji sa 5 brzina sa lakoćom prenose snagu na zadnji točak. U potpunosti je bio ( u to vreme ) bez konkurencije na svim testovima startne brzine.
U svakom slučaju bez ikakvih sumnji, neosporna je snaga koju je ovaj agregat/motocikl isporučivao, tj. i dan danas isporučuje. Kada ga vozite danas, a imate u vidu da je proizveden davne 1979. godine, prosto je za ne poverovati koliko dobro ide ovaj motocikl.
Za njega kritičari kažu: “možda je malo zakaznio na žurku super motora, ali sa superiornim putnim sposobnostima i spektakularnim agregatom, XS 11 je svakako motocikl koga je vredelo čekati tj. bolje ikad nego nikad”.
Svakako ostavljamo i Vama, potencijalnim kupcima, da i Vi nešto novo otkrijete sami u ovom čuvenom klasiku, te vam na kraju priče predstavljamo Yamahu XS Eleven 1100. Proizvedena 1979. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

ModelYamaha XS Eleven 1100
Godište1979
KategorijaNaked
Zapremina1101 ccm
Tip agregataRedni,četiri cilindra, 4-takta
Snaga70,8 kW / 95 KS
Maksimalna brzina203 km/h
Prečnik x hod71,5 x 68,6 mm
Kontrola gorivaDOHC
Sistem hladjenjaVazduh
Menjač5 brzina
Tip transmisije, završni prenosKardan
Prednja guma3.50-19
Zadnja guma4.50-17
Prednja kočnicaDvostruki disk
Zadnja kočnicaDisk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
258 kg
Kapacitet rezervoara goriva22l
Predjena kilometraža38.000 km
Cena8.490 EUR
moto-raven.com © 2024