BMW R 1150 R ROCKSTER EDITION

Bayerische Motoren Werke. Dovoljno je reći BMW i svi pomisle na agresiju, čisti adrenalin….čak i kada stoji. Koncept dvocilindrični bokser motor, suvo kvačilo/menjač i finalni prenos kardanom je nešto čemu je kompanija BMW i danas ostala verna. Ima i drugih moto kompanija koje su koristile ovaj koncept, ali nijedna kao BMW nije toliko ostala verna kombinaciji gore navedenih stubova jednog motocikla. Kruži priča medju ljubiteljima motocikala da ko jednom kupi i vozi BMW motocikl do kraja ostaje veran ovom brendu u pravom smislu te reči.
Jedan od motocikala koji je imao BMW-ov M2B15 agregat bio je iz 1921. R32 je prvi samostalni BMW i pravio se od 1923. do 1926. R37 pravio se od 1925. do 1926. R39 od 1925 do 1927. R52 od 1928. do 1929. R47 od 1926. do 1928. Kompanija je u početku proizvodila avione i avionske motore (odatle i poreklo logoa, plavo bela polja predstavljaju elisu koja reže nebo) pa se i zvala BFW. Godine 1917. mjenjaju ime u BMW, i sa tim imenom su napravili nekih 70-ak aviona, kada se završava prvi svetski rat i BMW dobija zabranu dalje proizvodnje aviona. Da bi nastavili rad morali su da počnu da se bave nečim drugim. Susedna fabrika “Otto” pravila je motocikle i u proizvodnji su imali mali dvotaktni agregat od 148 ccm za motor Flink, a od BMW su tražili da im proizvodi bokser agregat od 500 ccm.
Ipak, mnogi za početak proizvodnje motocikla uzimaju 1923. godinu jer se tada pojavio R42 proizvodjen od 1926. do 1928. Prvi kompletno napravljen BMW, nosio je oznaku R32 i postavio je koncept koji se zadržao do današnjeg dana. Karakteristike tog prvog samostalnog motocikla su: Dvocilindrični vazduhom hladjeni bokser motor sa cilindrima koji štrče iz siluete, suvo kvačilo, automobilski mjenjač i kardanski prenos. Motor je iz 486 ccm izvlačio je 8,5 KS pri 3.000 o/min. i mogao je da dosegne do 97 km/h. Menjač je imao tri brzine koje su se menjale ručno, automatsku uljnu pumpu, magnetno paljenje kao i električno svetlo. Nije imao prednju kocnicu, no, to je bilo uobičajeno za to doba.
Zanimljiv momenat u istoriji BMW-a je momenat kada je vojska od kompanije tražila da napravi mašinu sposobnu za rat. Kada su 1941. godine prekinuli svu proizvodnju predstavili su možda i najpoznatiji BMW širom sveta. To je bio model koji je imao oznaku R75. Dvocilindrični bokser zapremine 745 ccm izvlačio je 26 KS pri 4.000 o/min. Maksimalna brzina je bila 95 km/h. To je bilo vozilo kakvo svet do tada nije vidio. U startu je bio dizajniran sa bočnom prikolicom, prilagodjen da nosi tri teško naoružana vojnika i puškomitraljez. Radni opseg mu je bio od Sibira do Severne Afrike, zato je bio opremljen i reduktorom u četvorostepenom menjaču. Osim ove četri brzine posedovao je i brzinu za hod unazad. Točak na prikolici je takodje bio pogonski. Sa ovim karakteristikama bio je nezaustavljiv. Težina ovakvog motocikla bila je skoro 420 kg. Nosivost je bila 270 kg.
Od osnivanja do danas mnogo modela je proizvedeno i naše skromno mišljenje je da ova čuvena kompanija nikada nije napravila grešku ili promašaj. BMW u svetu motocikala predstavlja simbol za kvalitet i postojanost.
BMW – Bokser – 80-ta godišnjica – kupili smo i u svom asortimanu sa ponosom posedujemo – BMW R 1150 R Rocskster 80 EDITION.
Ovo je ograničeno izdanje od 2003 motocikla od kojih je samo 20 napravljeno za tržište SAD. Svaki od ovih motocikala ima pločicu na kojoj je naznačen serijski broj. Naš je 1484/2003.
Jednom rečju bi mogli da opišemo ovaj Rockster: nezasit. Njemu nikada nije dosta i koliko god i kada god mislite da je na gornjoj granici, on sa lakoćom daje još – snage, obrtnog momenta, kvaliteta upravljanja i uz sve to vas obuzima stalan osećaj vrhunske sigurnosti u vožnji. Na stranu da ispred sebe imamo pravo inženjersko čudo, ovaj motocikl je bez sumje u potpunosti jedna originalna mašina. Iz kojeg god ugla ga pogledate, bilo to u vožnji ili dok stoji, on konstantno emituje nešto što je teško postići – kontrolisanu agresivnost. Nova “twin spark” tehnologija je doprinela smanjenju potrošnje, emisije štetnih gasova, a što se tiče snage, ovaj BMW vrhunac snage ( 84 KS ) dostiže na 6.750 obrtaja.
Vraćajući se posebno na naš 1484/2003, njegova velika prednost i možda ono gde se kao jedini odvaja od 2003 svoja brata jeste kilometraža od 2.000 km. Ovo posebno dolazi do izražaja uzevši u obzir činjenicu da se ovi motori sa uživanjem voze i prelaze veliki broj kilometara ( takoje treba imati u vidu da je ovo motor prvi put registrovan sada već davne 2005-te ). Za tih 14 godina on je nažalost za njega samog, a na našu sreću stojao u garaži, a njegova glavna odlika je da želi samo da bude vožen. Takodje, sada već bez ikakvih sumnji možemo konstatovati da ovaj primerak može biti i kolekcionarski zbog besprekornog stanja u kome se nalazi ( kao uostalom i svi naši motocikli ).
Možemo još mnogo toga da kažemo o tehničkim karakteristikama koje ga čine besprekornim, ali mislimo da je njegov primarni kvalitet u osećaju prilikom vožnje. On je napravljen da istovremno zadovoljava adrenalinske zavisnike, ljubitelje vožnje kroz grad kao i motocikliste koje idu na duge motocikl ture ( mi smo ga u našoj klasifikaciji svrstali u “naked” klasu motocikala, mada bi se pored ovoga mogle dodati “street fighter”, “touring”, “sport/super sport” – prosto negde smo morali da ga smestimo; nemojte nam zameriti ako se ne slažete sa ovom klasifikacijom ).
Sve gore navedeno poziva krajnje potrošače da ga kupe, ali naše je mišljenje je da kada ga vidite, dodatna objašnjenja i komparativne prednosti nisu potrebne – on je Vaš, a Vi ste njegovi.
Kako bi skratili priču, a Vama, našim dragim kupcima, maksimalno približili ovaj predivni moderan klasik, predstavljamo BMW R 1150 R Rockster 80 EDITION. Kupljen na sajmu motocikala i prvi put registrovan 2005. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

ModelBMW R 1150 R Rockster 80 EDITION
Godište2005
KategorijaNaked
Zapremina1130 ccm
Tip agregataBokser, dva cilindra, 4-takta
Snaga62 kW / 84 KS
Maksimalna brzina203,3 km/h
Prečnik x hod101 x 70,5 mm
Kontrola gorivaOHC
Sistem hladjenjaUlje, Vazduh
Menjač6 brzina
Tip transmisije, završni prenosKardan
Prednja guma120/70-ZR17
Zadnja guma160/60-ZR17
Prednja kočnicaDvostruki disk
Zadnja kočnicaDisk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
239 kg
Kapacitet rezervoara goriva20,5 l
Predjena kilometraža7.000 km
Cena8.990 EUR
moto-raven.com © 2024