Honda CBR 900 RR

Sočiro Honda je u oktobru 1946. godine osnovao „Tehničko istraživački institut Honda“. Prvi Hondin proizvod bili su motorizovani bicikli. Bicikl je imao motor od 50 cm3, uzet od generatora za radio opremu posle-ratnih vojnih kamiona. Nakon isteka zaliha Honda je pravila svoju kopiju tih motora i tako nastaje prvi model – „model A“ kasnije nazvan „Bata Bata“.

Institut Honda likvidiran je 1946. godine za 1 milion jena da bi se od tog novca osnovala nova kompanija pod nazivom „Honda Motor Co. Ltd“. U isto vreme Sočiro Honda je angažovao inženjere Kihačira Kavašimu i Takea Fudžisavu koji su pružili svoj doprinos u polju biznisa i marketinga. Blisko partnerstvo izmedju Honde i Fudžisave trajalo je sve do 1973. godine kada su oboje istupili iz kompanije.

Prvi motocikl kompletno proizveden u kompaniji Honda je „Model D“ iz 1949. godine. Honda je za kratko vreme ( do 1964. godine ) postala najveći svetski proizvodjač motocikala.

Od početka proizvodnje motocikala, Honda je bila najveći proizvodjač u Japanu. Kao mala kompanija, Honda je na najbolji način promovisala japansko tržište i počela izvoz u Sjedinjene Američke Države. Za kratko vreme i zahvaljujući uspešnoj marketinškoj kampanji Honda je prodala oko 90.000 motocikala za 3 godine.

Honda je proizvodjač koji je na svom vrhuncu ( 1982. godine ) godišnje proizvodila skoro 3 miliona motocikala. Danas je to redukovano na oko 550.000, ali je to i dalje cifra koja je mnogo viša u odnosu na glavna tri domaća konkurenta.

Honda motocikli i kompanija je najviše poznata po kvalitetu, izdržljivosti agregata, ali takodje i kao sinonim za brzinu i trke. Kao potvrdu navedenog, ova kompanija se izdvojia u  Super Sport kategoriji motocikala sa svojom linijom – CBR. Prethodna priča je ispričana jer smo pronašli i kupili čuveni model Honda CBR 900 RR SC 28 iz 1992. godine.

Ljubitelji Honde imaju svog heroja u trkačkoj kategoriji i ideologiji. Ta legenda je Tadao Baba, a njegova priča je zauvek urezana u fascinantnu istoriju motocikla – Honda CBR 900 RR. Stvarajući novu klasu sportskog motocikla, Honda CBR 900 RR je cenjena jer je spojila skoro litarsku snagu motocikla u paket i profil veličine 600 ccm. Kao i originalni Suzuki GSX-R 750 ili čak originalni Kavasaki 900 ccm Ninja, Honda CBR 900 RR je podigla lestvicu i resetovala očekivanja o tome koliko dobar sportski motocikl može biti.

Jezik dizajna iza RR modela bio je „potpuna kontrola“. Dizajner i vođa projekta Tadao Baba razvio je pravac nakon što je vozio konkurentske modele od 1000 ccm, pitajući se zašto su ih uopšte nazvali sportskim motociklima – bili su preteški. Počevši od koncepta od 750 ccm u početku, a zatim produžavajući hod do 893 ccm, prva generacija RR modela bila je samo nekoliko kilograma teža od postojećeg CBR 600, ali ogromnih (34 – 45+) kilograma lakša od bilo kog od konkurenata u modelima iznad 750 ccm. Reći da je Honda pristupila ovome sa manijakalnim fokusom na redukciji težine bilo je potcenjivanje. Okvir je sav od aluminijuma, kao i snažno poduprta viljuška. Linijska četvorka sa tečnim hlađenjem i karburatorom razvila je jakih 122 KS, a Honda je postigla svoj cilj „potpune kontrole“ i odmah redefinisala klasu velikih sportskih motocikala. Motocikl je nosio internu šifru modela SC28, a bio je poznat i po nomenklaturi – CBR 900 RR, kao i po imenu „Fireblade“.

Tadao Baba je toliko bio uključen u razvoj ovog motocikla, da kruže priče o njegovom pojavljivanju u fabrici tokom početne proizvodnje, samo da bi se uverio da su motori pravilno sastavljeni. U nekim slučajevima, on je zapravo potpisao unutrašnjost nekih oplata. Bio je zaokupljen konceptom motocikla, a fokus i motiv sa njegovih 30+ godina u Hondinom istraživanju i razvoju su dali zadivljujuće rezultate.

Fireblade je legenda, a što se našeg primera tiče, ovaj motocikl je rezultat potpune kozmetičke kao i restauracije agregata, sa ciljem da se zadrži što je moguće više originalne boje i komponenti. Rezultat je ( koliko je god je to bilo moguće ) originalan CBR 900 RR ( iz prve godine proizvodnje ) u stanju kao što je 1992. godine izgledao u izložbenim prostorima širom sveta.

Za ovu moto legendu želeli smo da kažemo mnogo, da objasnimo mnogo….sve to da bismo Vam približili ovu „vanvremensku“ mašinu, ali ovde se zaustavljamo i na kraju priče predstavljamo Hondu CBR 900 RR. Proizvedenu 1992. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

ModelHonda CBR 900 RR SC 28
Godište1992
KategorijaSuper Sport
Zapremina893 ccm
Tip agregataRedni, 4 cilindra, 4-takta
Snaga89,7 kW / 122 KS
Maksimalna brzina264 km/h
Prečnik x hod70 x 58 mm
Kontrola gorivaDOHC
Sistem hladjenjaTečnost
Menjač6 brzina
Tip transmisije, završni prenosLanac
Prednja guma130/70-ZR16
Zadnja guma180/55-ZR17
Prednja kočnicaDvostruki disk
Zadnja kočnicaDisk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
206 kg
Kapacitet rezervoara goriva18l
Predjena kilometraža37.000 km
Cena8.490 EUR
moto-raven.com © 2024