KAWASAKI VN 1700 VOYAGER

Shozo Kawasaki se u mladosti bavio trgovinom šećerom, zbog čega je morao da putuje po svetu. Uočio je da su japanski brodovi u mnogo gorem stanju od evropskih, te se odlučio za vlastitu proizvodnju brodova. Aprila 1876, vlada Japana mu ustupa zemljište i Shozo osniva kompaniju Kawasaki Tsukiji. Uz pomoć japanskog ministra finansija 1894. godine uspeva da dobije dozvolu za prevoz robe na najvažnijim japanskim trasama. Godine 1897. napravili su najveći brod do tada, a u narednih 15 godina, unapredili su svoju proizvodnju do te mere da su počeli parirati evropskim brodovima. Danas Kawasaki brodogradilište proizvodi brodove za prevoz tečnog naftnog gasa.
Gospodin Kawasaki 1906. godine osniva firmu HYOGO WORKS koja je u početku proizvodila lokomotive i teretne kamione, a zatim se usavršila i za proizvodnju aviona i to samo 15 godina nakon prvog leta braće Rajt.
Pedesetih godina prošlog veka, Japan doživljava veliki razvoj, a Shozo Kawasaki se odlučuje za proizvodnju motocikala. Međutim ovo nije prvi Kawasakijev pokušaj. 1924. godine pokušali su sa proizvodnjom motocikla, ali zbog male zaintresovanosti, proizvodnja je prekinuta.
Posle nekoliko propalih pokušaja prodora na moto scenu, 1960. pod patronatom Kawasaki Aircraft.Co proizveden je prvi motocikl, nazvan New Ace, pokretan dvotaktnim motorom od 125 ccm. U posed znanja i tehnologija grupacija Kawasaki došla je otkupivši pogone najstarije japanske fabrike motocikala Meguro Motorcycles. Tokom šest uspešnih godina prodaje sa motorima 125 ccm, ponuda fabrike je postepeno obogaćena i snažnijim modelima ( W1, A1, A7 Avenger ).
1969. godine Kawasaki hvata korak sa konkurencijom proizvevsi model H1, sa motorom od 500 ccm, poznatiji kao Mach III. Kawasaki započinje istinsku revoluciju, lansiravši model Z od 903 ccm. koji je zahvaljujući beskompromisnim performansama ubrzo prozvan kraljem motocikala. Tri godine kasnije stiže i osveženi Z 900. Krajem sedamdesetih iz pogona u Akashiju lansiran je Z-1000, a ubrzo potom 1978. i legendarni Z-1300.
Kawasaki je kao i druge velike moto korporacije pratio trend proizvodnje linije kruzera i drumskih krstarica. Uvek drugačiji u odnosu na ostale u smislu da su se uvek trudili da naprave snažna tj. ako je moguće, najjača “čudovišta” ( podsetićemo da su nekoliko puta bili na vrhu u smislu najbržih serijskih motocikala na svetu ). Tako je i u ovoj kategoriji Kawasaki je značajno drugačiji od svoje konkurencije. Ovu kategoriju, godinama unazad krasi serija krstarica opravdano nazvana “Vulcan”.
Prethodna priča je ispričana iz razloga što smo našli i kupili model Kawasaki VN 1700 Voyger iz 2009. godine.
Atraktivnog i impozantnog izgleda, sjajnih upravljačkih osobina, velike zapremine, VN 1700 Voyager se sa lakoćom upušta u borbu sa najkapacitetnijim modelima iz ove kategorije, a od kojih je realno cenovno, mnogo pristupačniji.
Živeći prebrzo, zaboravili smo da uživamo u malim stvarima, kao što je zapažanje sjajnih pejzaža tokom putovanja. Tehnološki razvoj je nametnuo borbu i takmičenje u što bržim i snažnijim motociklima, koji pored uživanja u snazi, korisniku ipak ne dozvoljavaju uživanje u npr. nekoj prirodnoj lepoti koja nas čeka upravo iza sledeće krivine. U svetu motocikala – našem svetu – najbolji način za otkrivanje tih malih, ali toliko važnih užitaka u vožnji jeste „cruiser“ orijentacija. Ovaj „cruiser“ iz Akashija svojim izgledom osvaja razne ljubitelje ove kategorije motocikala. Snažan, vozljiv, upravljiv, opušten…..
Privlačne obline, koje uzima od svoje snažnije braće ( npr. VN 2000 ), zrače snagom i masivnošću, iako je u stvari reč o vrlo prefinjenom i ugladjenom motociklu. Voyager će Vas odvesti do kraja kontinenta, potpuno opremljen da Vas obraduje dok se kilometri na brojaču umnožavaju. Postoji jedno izuzetno slatko mesto ( na tom istom brojaču ), a to je 120 km/h gde se on jako dobro i ugodno oseća i naravno Vi i Vaš suvozač sa njime.
Ovaj motocikl je još jedan dodatna krstarica na dugačkoj listi turing motocikala u ponudi, ali u Kawasaki-ju, ovu kategoriju ( kao što smo već naveli ) shvataju veoma ozbiljno što Voyager u svakom slučaju dokazuje. Velik i udoban, sa puno prtljažnog prostora ima sve potrebne dodatke za ugodno putovanje, od ugradjene dijagnostike preko tempomata, preko sofisticiranog zvučnog sistema do neverovatnog sistema podesivog vešanja. Tu je naravno i sada već čuveni K-ACT sistem kočenja.
Tržišna niša za ovaj motocikl je veoma široka, ali je Kawasaki sa ovim modelom posebno dotakao one korisnike koji se dive i sa radošću sećaju „muscle ere“ motornih vozila ( Barakuda, Firebird )….
U svakom slučaju ovde govorimo o motociklu koji predstavlja savršeno sredstvo za putovanje. Usput, dok ga vozite, ljudi će okretati poglede i budite sigurni da ćete dobiti mnogo lepih komentara. Nije slučajno da je ovaj motocikl izabran medju top 10 turing motocikala svih vremena u konkurenciji sa čuvenim „Gold Wing-om“, „Electra Glide-om“, „Roadmaster-om“ i ostalima.
Sve u svemu, Kawasaki kombinacija modernog i tradicionalnog je izrodila ovaj sjajan i neobično primamljiv motocikl za putovanje. Ima još mnogo toga o ovom motociklu što bi želeli da podelimo sa vama, našim dragim kupcima, ali želimo da i vi sami, otkrijete nešto novo kod ovog motocikla. Stoga, zadovoljstvo nam je predstaviti vam Kawasaki VN 1700 Voyager. Proizveden 2009. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

ModelKawasaki VN 1700 Voyager
Godište2009
KategorijaKrstarica
Zapremina1700 ccm
Tip agregataV-twin, dva cilindra, 4-takta
Snaga54 kW / 72 KS
Maksimalna brzina195 km/h
Prečnik x hod102 x 104 mm
Kontrola gorivaSOHC
Sistem hladjenjaTečnost
Menjač6 brzina
Tip transmisije, završni prenosKaiš
Prednja guma130/90-R16
Zadnja guma170/70-R16
Prednja kočnicaDvostruki disk
Zadnja kočnicaDisk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
420 kg
Kapacitet rezervoara goriva20 l
Predjena kilometraža34.000 km
Cena12.490 EUR
moto-raven.com © 2024