PIAGGIO VESPA LML T5 150

Tokom 68 godina duge karijere, proizvodila se u 13 zemalja, a prodato je oko 20 miliona primeraka simpatične Vespe. Svoju priču započela je kao jeftino prevozno sredstvo, a vreme ju je pretvorilo u ikonu stila.
Italija je posle Drugog svetskog rata ležala u ruševinama. Veći deo italijanske industrije radio je za vojsku, a kako se rat završio, takvo tržište je praktično nestalo. Industrijalista i aeroinženjer Enriko Pijađo imao je ideju o vozilu na dva točka koje je trebalo da bude jeftino i pouzdano. Za izradu prvog primerka takvog prevoznog sredstva izabrao je svog kolegu Koradina D’Askanija. Kada je prototip završen, Pijađo je bio oduševljen. Zbog izgleda skutera i zvuka njegovog motora nazvali su ga Vespa, što na italijanskom znači osa.
Nakon raznih testova i dodatnog usavršavanja Vespa je ušla u proizvodnju 1946. godine. Iako ideja o skuteru nije bila nova u to vreme, Vespa je zahvaljujući svom genijalnom dizajnu u startu uspela da se odvoji od konkurencije. Njen motor je bio sakriven pod šasijom, što je umanjilo mogućnost prljanja vozača uljem i prašinom. Na ovaj način “Osa” je postala pristupačna i damama.
Popularnost Vespe rasla je munjevito i brzo je prerasla granice Italije. Kompanija Pijađo (Piaggio) počela je izvoz u mnoge zemlje Evrope, a i sveta. Njena praktičnost i jedinstven dizajn bili su dobitna kombinacija. Međutim, još jedan faktor bitno je uticao na popularnost Vespe: Holivud! Gregori Pek i Odri Hepbern vozali su se Vespom u filmu “Odmor u Rimu”  daleke 1953. godine. Hiljade mladih želele su slediti njihov primer, samo se voziti i uživati.
Iako je prošlo više od sedamdeset godina od njenog nastanka, Vespa je opstala. Za sve ove godine staža u gradovima od Los Anđelesa do Vladivostoka, vespa je prošla kroz 20.000 mehaničkih promena, u 120 različitih modela koji su prodati u gotovo 20 miliona primeraka. Danas je jedan od najpopularnijih skutera na svetu, sa armijom obožavatelja ujedinjenih u hiljade klubova širom sveta.
Vespa je putem licencnih aranžmana proizvedena u mnogo zemalja ( Nemačka, Engleska, Belgija, Francuska, Španija….).
Indijska fabrika LML (Lohia Machines Ltd) funkcionisala je od 1983. do 1999. godine kao zajednička kompanija sa PIAGGIO Italia i proizvodila sve modele Vespe u tom periodu (svaka deseta Vespa u Italiji bila je proizvedena u Indiji od strane LML-a ). Potpuno neopravdano se smatra da LML Vespe nisu isto što i PIAGGIO Vespe.
Stoga vam na kraju priče predstavljamo Vespu T5 150. Proizvedena 1990. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

ModelPiaggio Vespa T5 150
Godište1990
KategorijaSkuter
Zapremina150 ccm
Tip agregataJedan cilindar, 2-takta
Snaga11 kW / 14,75 KS
Maksimalna brzina100 km/h
Prečnik x hod55 x 52 mm
Kontrola gorivaSOHC
Sistem hladjenjaVazduh
Menjač4 brzine
Tip transmisije, završni prenosDirektan pogon
Prednja guma3,50×10“
Zadnja guma3,50×10“
Prednja kočnicaDoboš
Zadnja kočnicaDoboš
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
110 kg
Kapacitet rezervoara goriva5l
Predjena kilometraža14.000 km
Cena2.490 EUR
moto-raven.com © 2024