NSU PRIMA 150 III STAR

Cela priča NSU-a je počela u Reidlingenu (Riedlingen an der Donau). 1873 godine dva mlada mehaničara, Heinrich Stoll i Christian Schmidt, su osnovali radionicu za proizvodnju mašina za tkanje. Kasnije su pronašli bolju lokaciju u mestu Neckarsulm i za svoj brend su uzeli ime NSU. Ime potiče od dveju reka koje su prolazile pored fabrike, Neckar i SUlm…
Mašine za tkanje su se dobro prodavale, ali u svetu je počela groznica biciklova, pa su se dva mlada preduzetnika brzo preorijentisala i postali su “Neckarsulmer Fahrradwerke”, tj. Neckarsulmerki biciklovi. NSU biciklovi su vlo brzo postali popularni, i ubrzo je usledila i modernizacija velikog prednjeg točka sa ležajevima. Od biciklova ih je do motocikla delilo jako malo, i 1901. godine prvi NSU motocikl je bio spreman. Imao je motor od 1,5 KS, uvežen iz Zedela iz Švajcarske. 1903 godine NSU je počeo i sopstvenu proizvodnju agregata, pa je 1904. godine bilo šest različitih modela. U NSU-u su bili svesni i važnosti u učestvovanju u trkama i to je imalo veliki uticaj na razvoj i prodaju. Zabeležene su brojne pobede. Ako ste mislili da je V-twin, moderan pronalazak, varate se. NSU je 1905. godine imao veoma popularan agregat od 3 KS, a 1909 V-twin od skoro 1000cm3.
1936 godina je veoma značajna. NSU je preuzeo proizvodnju biciklova Adama Opela i predstavljena su dva najprodavanija modela: Quick i Pony. Tada je počeo Drugi Svetski rat i NSU-u je ponovo naredjeno da počne proizvodnju za vojsku. Najviše su proizvodili motocikl 250ZDB i Kettenrad, tj. poluguseničara sa agregatom Opela Olympie. Fabrika u Neckarsulmu je delimično uništena u bombardovanju, samo nekoliko nedelja pre završetka rata. Posle rata je korišćena kao vojna servisna garaža. 1945 godine se NSU budi modelom motocikla Quick 98. 1948 godine je NSU proslavio 75-godišnjicu postojanja, predstavljanjem motocikla Fox, 4-taktni sa 100cm3. Prodavao se pod sloganom: Fixe Fahrer Fahren Fox (pametni vozači voze Fox), u do tada nevidjeno velikoj reklamnoj kampanji.”Povratak iz pepela” je bio jako brz, i ranih 50-ih NSU je počeo da proizvodi italijanski skuter Lambretu po licenci.
Model Quick je i dalje bio popularan, a predratni modeli Konsul I i II, od 350 i 500 cm3, su poboljšani i modernizovani za konkurenciju BMW-u i Zündapp-u. Stari modeli su prestali da se proizvode, kada je 1953 predstavljen model MAX, sa četvorotaktnim agregatom od 250cm3. MAX je brzo stekao reputaciju jako dobrog, pouzdanog i vozljivog motocikla. Kasnije iste godine, predstavljen je moped od 50cm3 pod nazivom Quickly. Proizveden je u blizu milion primeraka! 50ih godina NSU je takodje imao mnogo uspeha i na moto-trkama širom sveta. Oboreni su mnogi rekordi, čak šta više, NSU još uvek drži neke. Licenca za proizvodnju Lambrete je istekla 1955 godine, pa su konstruktori NSU-a napravili svoju verziju, od 147cm3, pod nazivom Prima D, koji je izašao u prodaju 1956 godine. Skuteri su se brzo razvijali i ubrzo su na tržište izašli i Prima III od 150cm3 i Prima V od 175cm3. NSU je čak imao i skuter sa četvorotaktnim motorom pozajmljenim od MAX-a (250cm3), spremnog za izbacivanje na tržište ranih 60ih, ali je potražnja za skuterima naglo pala, pa je projekat napušten.
Prethodna priča je ispričana iz razloga što smo našli i kupili model NSU Prima 150 III zvezdice iz 1967. godine.
Priču počinjemo industrijalizacijom Bosne i Hercegovine ( u okviru SFRJ ), koja je po završetku drugog svetskog rata pojačana ambicijama za razvoj auto-industrije. Već 1953. godine preduzeće FAMOS (Fabrika motora Sarajevo) kupila je licencu za proizvodnju motora od švajcarskog Zaurera (Saurer) koji su uz određene modifikacije ugrađivani u FAP kamione, takođe bazirani na modelima ovog proizvođača. Saradnja FAMOS-a sa Mercedes-Bencom počinje 1973. godine, kao i proizvodnja najsavremenijih motora ovog proizvođača. Preduzeće Pretis (Preduzeće Tito Sarajevo) je kao dopunu svom proizvodnom programu vezanom za namensku industriju započelo sklapanje nemačkog “NSU princa” 1963. godine. U to vreme, “princ” je bio ekvivalent današnjem “audiju TT”, što je dovoljno za shvatanje važnosti i imidža tog modela. Osim automobila, Pretis je proizvodio i NSU motocikle. Bili su to model “maksi” od 175 kubika, ali i za to vreme atraktivni skuter “NSU prima” od 146 i 175 kubika. Iz današnje perspektive skoro uništene industrije gotovo nestvarno deluju podsećanja na vreme kada su izuzetno zahtevni proizvodi izlazili sa traka bosanskohercegovačkih fabrika.
Ono što možemo reći o našoj Primi jeste da smo vodili računa o svakom detalju. Veoma je bitno da smo šasiju i sam agregat prilikom kupovine zatekli u veoma dobrom stanju tj. stanju podobnom za restauraciju.
Sama restauracija je trajala preko dve godine, ali smo sa rezultatom i više nego zadovoljni, imajući u vidu da je veliki deo same Prime originalan. Ponosni smo na našu Primu *** 150cc iz 1967. godine.
Na kraju priče predstavljamo Vam NSU Primu 150 III Star. Proizvedena 1967. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

ModelNSU Prima 150 III Star
Godište1967
KategorijaSkuter
Zapremina150 ccm
Tip agregataJedan cilindar, 2-takta
Snaga10 kW / 13,4 KS
Maksimalna brzina84 km/h
Prečnik x hod57 x 57,6 mm
Kontrola gorivaSOHC
Sistem hladjenjaVazduh
Menjač4 brzine
Tip transmisije, završni prenosKardan
Prednja guma3,50×10“
Zadnja guma3,50×10“
Prednja kočnicaDoboš
Zadnja kočnicaDoboš
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
143 kg
Kapacitet rezervoara goriva12l
Predjena kilometraža19.400 km
Cena3.990 EUR
moto-raven.com © 2024