KAWASAKI W800 STREET

Shozo Kawasaki se u mladosti bavio trgovinom šećerom, zbog čega je morao da putuje po svetu. Uočio je da su japanski brodovi u mnogo gorem stanju od evropskih, te se odlučio za vlastitu proizvodnju brodova. Aprila 1876, vlada Japana mu ustupa zemljište i Shozo osniva kompaniju Kawasaki Tsukiji. Uz pomoć japanskog ministra finansija 1894. godine uspeva da dobije dozvolu za prevoz robe na najvažnijim japanskim trasama. Godine 1897. napravili su najveći brod do tada, a u narednih 15 godina, unapredili su svoju proizvodnju do te mere da su počeli parirati evropskim brodovima. Danas Kawasaki brodogradilište proizvodi brodove za prevoz tečnog naftnog gasa.

Gospodin Kawasaki 1906. godine osniva firmu HYOGO WORKS koja je u početku proizvodila lokomotive i teretne kamione, a zatim se usavršila i za proizvodnju aviona i to samo 15 godina nakon prvog leta braće Rajt.

Pedesetih godina prošlog veka, Japan doživljava veliki razvoj, a Shozo Kawasaki se odlučuje za proizvodnju motocikala. Međutim ovo nije prvi Kawasakijev pokušaj. 1924. godine pokušali su sa proizvodnjom motocikla, ali zbog male zaintresovanosti, proizvodnja je prekinuta.

Posle nekoliko propalih pokušaja prodora na moto scenu, 1960. pod patronatom Kawasaki Aircraft.Co proizveden je prvi motocikl, nazvan New Ace, pokretan dvotaktnim motorom od 125 ccm. U posed znanja i tehnologija grupacija Kawasaki došla je otkupivši pogone najstarije japanske fabrike motocikala Meguro Motorcycles. Tokom šest uspešnih godina prodaje sa motorima 125 ccm, ponuda fabrike je postepeno obogaćena i snažnijim modelima ( W1, A1, A7 Avenger ).

1969. godine Kawasaki hvata korak sa konkurencijom proizvevsi model H1, sa motorom od 500 ccm, poznatiji kao Mach III. Kawasaki započinje istinsku revoluciju, lansiravši model Z od 903 ccm. koji je zahvaljujući beskompromisnim performansama ubrzo prozvan kraljem motocikala. Tri godine kasnije stiže i osveženi Z 900. Krajem sedamdesetih iz pogona u Akashiju lansiran je Z-1000, a ubrzo potom 1978. i legendarni Z-1300.

Priču o novom motociklu u našoj ponudi počinjemo davnih 60-ih godina 20-og veka. Naime, Šezdesetih godina prošlog veka većina motocikala na japanskom tržištu bile su mašine malih zapremina u klasi 125 ccm. Za razliku od toga, ogromna zapremina i obilna snaga četvorotaktnog 624 cm3 W1 učinili su da se pozicionira iznad gomile i postane predmet čežnje japanskih motociklista. Za Kawasaki je W1 označavao priznanje na svetskoj sceni kao proizvođaču velikih motocikala. Takođe je označio početak Kawasaki-jeve potrage za brzinom i strašću koja je kasnije dovela do razvoja brojnih legendarnih modela. U tekstu iznad je u stvari i osnova/preteča priče koju mi želimo da ispričamo.

Prvi put predstavljen 1965. godine, kultni W se vratio, a mi smo nabavili model W800 Street 2019. W800 pogoni vertikalni “Twin” koji izbacuje mnoštvo obrtnog momenta,  neverovatan zvuk dva fabrička izduva i tradicionalno kvalitetno upravljenje za koje je osnova čvrst ram sa točkovima velikog prečnika. Ovaj motocikl mami poglede gde god se pojavi. Što je još više važno, vlasnici ovog motocikla imaju poštovanje drugih iskrenih motociklista. Sve u svemu ispred sebe imamo zapanjujuće stilizirani klasik.

Kawasaki nam sa ovim motociklom donosi autentičan stil, zvuk i osećaj u sve interesantnijoj retro klasi retro motocikala. Prilikom izgradnje samog  W800 Street-a, Kawasaki je pedantno proizveo jedan od najautentičnijih retro motocikala po izgledu i dizajnu, odajući počast prošlosti, a istovremeno, sa ukusom, u njega implementirao modernu tehnologiju i karakteristike.

Razvijen za motocikliste u potrazi za kompletnim motociklom koji nije samo bogat istorijom i karakterom već je i prepun savremene tehnologije. W800 Street pokreće vazdušno hlađeni vertikalni “twin” agregat od 773 ccm i ima ažurirani moderan dizajn šasije i moderne komponente vešanja koje donose neuporediv nivo autentičnosti i performansi u kategoriju retro motocikala.

Naš skromni/lični doživljaj ovog motocikla jeste da je on pravi “komunalac”. Neuporedivo lepog dizajna ovo je motocikl za probijanje kroz gradsku gužvu sa stilom i sjajnim obrtnim momentom. Za vikende ga svakako, sa suvozačem, možete bez ikakvih problema koristiti kao krstaricu za lepa i nezaboravna putovanja.

Ipak se u nastavku naše priče fokusiramo na ono što nas zadivljuje kod ovog motocikla – dizajn i izgled. Upečatljivi vertikalni “twin” agregat, klasičnih proporcija sa točkovima velikog prečnika i sa mnogo pažnje posvećene detaljima daju ovom retro klasiku autentičan kvalitet i vanvremensku lepotu koju je teško pronaći na savremenim motociklima. Šasija  W800 Street prati koncept dizajna jednostavnosti, funkcionalnosti i elegancije. Žičani točkovi sa velikim prečnikom i tradicionalni čelični okvir sa dvostrukim ležištem, rezultiraju vrlo dobro izbalansiranim paket aranžmanom. Zapanjujuće konture rezervoara za gorivo čine ga još više neodoljivim i predstavljaju ključni element stila.

Na kraju priče predstavljamo Vam Kawasaki W800 Street. Proizveden 2019. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

ModelKawasaki W800 Street
Godište2019
KategorijaNaked
Zapremina773 ccm
Tip agregataVertikalni V2,  4-takta
Snaga35 kW / 48 KS
Maksimalna brzina180 km/h
Prečnik x hod73 x 83 mm
Kontrola gorivaSOHC
Sistem hladjenjaVazduh
Menjač5 brzina
Tip transmisije, završni prenosLanac
Prednja guma100/90-18
Zadnja guma130/80-18
Prednja kočnicaDisk
Zadnja kočnicaDisk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
223 kg
Kapacitet rezervoara goriva15 l
Predjena kilometraža7.000 km
Cena7.990 EUR
moto-raven.com © 2024