KAWASAKI GPZ 900 R

Shozo Kawasaki se u mladosti bavio trgovinom šećerom, zbog čega je morao da putuje po svetu. Uočio je da su japanski brodovi u mnogo gorem stanju od evropskih, te se odlučio za vlastitu proizvodnju brodova. Aprila 1876, vlada Japana mu ustupa zemljište i Shozo osniva kompaniju Kawasaki Tsukiji. Uz pomoć japanskog ministra finansija 1894. godine uspeva da dobije dozvolu za prevoz robe na najvažnijim japanskim trasama. Godine 1897. napravili su najveći brod do tada, a u narednih 15 godina, unapredili su svoju proizvodnju do te mere da su počeli parirati evropskim brodovima. Danas Kawasaki brodogradilište proizvodi brodove za prevoz tečnog naftnog gasa.

Gospodin Kawasaki 1906. godine osniva firmu HYOGO WORKS koja je u početku proizvodila lokomotive i teretne kamione, a zatim se usavršila i za proizvodnju aviona i to samo 15 godina nakon prvog leta braće Rajt.

Pedesetih godina prošlog veka, Japan doživljava veliki razvoj, a Shozo Kawasaki se odlučuje za proizvodnju motocikala. Međutim ovo nije prvi Kawasakijev pokušaj. 1924. godine pokušali su sa proizvodnjom motocikla, ali zbog male zaintresovanosti, proizvodnja je prekinuta.

Posle nekoliko propalih pokušaja prodora na moto scenu, 1960. pod patronatom Kawasaki Aircraft.Co proizveden je prvi motocikl, nazvan New Ace, pokretan dvotaktnim motorom od 125 ccm. U posed znanja i tehnologija grupacija Kawasaki došla je otkupivši pogone najstarije japanske fabrike motocikala Meguro Motorcycles. Tokom šest uspešnih godina prodaje sa motorima 125 ccm, ponuda fabrike je postepeno obogaćena i snažnijim modelima ( W1, A1, A7 Avenger ). 1969. godine Kawasaki hvata korak sa konkurencijom proizvevsi model H1, sa motorom od 500 ccm, poznatiji kao Mach III. Kawasaki započinje istinsku revoluciju, lansiravši model Z od 903 ccm. koji je zahvaljujući beskompromisnim performansama ubrzo prozvan kraljem motocikala. Tri godine kasnije stiže i osveženi Z 900. Krajem sedamdesetih iz pogona u Akashiju lansiran je Z-1000, a ubrzo potom 1978. i legendarni Z-1300.

Posle velikih uspeha sa gore navedenim moto revolucijama Kawasaki-ju je nadalje bilo potrebno nešto sasvim novo, kvalitetno, najbrže, najbolje…… prethodna priča je ispričana iz razloga što smo pronašli i kupili čuveni model Kawasaki GPZ 900 R iz 1984. godine.

Kawasaki GPZ 900 R ( poznat i kao ZX 900A ili Ninja 900 ) je proizvodjen od 1984. do 2003. godine. On je ujedno i prvi član Ninja familije. Naš primerak je iz 1984. godine, na šta smo inače izuzetno ponosni. U to vreme je predstavljao potpunu revoluciju u smislu dizajna i preteču današnjih modernih sportskih motocikala. Projekat je tajno razvijan 6 godina. Bio je Kawasaki-jev, i na svetu prvi motocikl sa 16 ventila i sa vodeno hladjenim rednim agregatom. Godinama ispred svih pokušaja i projekata drugih proizvodjača. Četvorocilindrični agregat je isporučivao 115 konjskih snaga omogućujući motociklu da dostigne brzinu od 240 km/h, što ga je činilo najbržim serijskim motociklom toga vremena. Spuštajući agregat niže nego kod prethodnih motocikala, Kawasaki je sa ovim motociklom prešao na potpuno nove neslućene nivoe brzine i snage. Nakon puštanja u prodaju, tri vozača je odmah bilo prijavljeno na čuven trku “Isle of man TT” i sa GPZ-om su osvojili prvo i drugo mesto.

GPZ 1000 RX je bio pripremljen kao zamena, ali je Ninja 900 i dalje bio u proizvodnji. 1000 RX je zamenjen sa ZX 10, ali je Ninja 900 i dalje bio u proizvodnji. Tek sa pojavom čuvenog ZZR 1100, godine 1990-te, naša Ninja gubi status vodećeg Kawasaki motocikla.

U to vreme 80-tih godina svet je čekao novi vazduhom hladjeni mišićavi motocikl. Kawasaki je tada izbacio GPZ i pokazao svetu kako kombinacija novog i starog razmišljanja mogu proizvesti mašinu izdržljivu, maksimalno brzu i na kraju, dostojanstvenu da se zove najboljim “superbajkom” tog vremena.

Ovaj motocikl je toliko značajan da ga i danas mnogi zovu “Top Gun” motociklom. Može se slobodno reći da je pored Toma Kruza, GPZ 900 R imao glavnu-sporednu i šmekersku ulogu u tom filmu.

Danas u vreme visokih tehnoloških dostignuća, samim tim i performansi motocikala, kada vozimo ovaj motocikl, mi se i dalje divimo lakoći dostizanja visokih brzina, upravljivosti, zvuku, pouzdanosti, ove za nas……..legende sportskog motociklizma.

Mnogo želimo da kažemo, objasnimo, približimo vezano za ovaj motocikl ( koji smo kao deca sanjali da ćemo ga jednog dana posedovati ), ali ovde stajemo i na kraju priče predstavljamo Kawasaki GPZ 900 R. Proizveden 1984. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

ModelKawasaki GPZ 900 R
Godište1984
KategorijaSuper Sport
Zapremina908 ccm
Tip agregataRedni, četiri cilindra, 4-takta
Snaga83,9 kW / 115 KS
Maksimalna brzina240 km/h
Prečnik x hod72,5 x 55 mm
Kontrola gorivaDOHC
Sistem hladjenjaTečnost
Menjač6 brzina
Tip transmisije, završni prenosLanac
Prednja guma120/80-16
Zadnja guma130/80-18
Prednja kočnicaDvostruki disk
Zadnja kočnicaDisk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
257 kg
Kapacitet rezervoara goriva22l
Predjena kilometraža61.000 km
Cena5.990 EUR
moto-raven.com © 2024