HONDA XL 125 VARADERO

Sočiro Honda je u oktobru 1946. godine osnovao „Tehničko istraživački institut Honda“. Prvi Hondin proizvod bili su motorizovani bicikli. Bicikl je imao motor od 50 cm3, uzet od generatora za radio opremu posle-ratnih vojnih kamiona. Nakon isteka zaliha Honda je pravila svoju kopiju tih motora i tako nastaje prvi model – „model A“ kasnije nazvan „Bata Bata“.

Institut Honda likvidiran je 1946. godine za 1 milion jena da bi se od tog novca osnovala nova kompanija pod nazivom „Honda Motor Co. Ltd“. U isto vreme Sočiro Honda je angažovao inženjere Kihačira Kavašimu i Takea Fudžisavu koji su pružili svoj doprinos u polju biznisa i marketinga. Blisko partnerstvo izmedju Honde i Fudžisave trajalo je sve do 1973. godine kada su oboje istupili iz kompanije.

Prvi motocikl kompletno proizveden u kompaniji Honda je „Model D“ iz 1949. godine. Honda je za kratko vreme ( do 1964. godine ) postala najveći svetski proizvodjač motocikala.

Od početka proizvodnje motocikala, Honda je bila najveći proizvodjač u Japanu. Kao mala kompanija, Honda je na najbolji način promovisala japansko tržište i počela izvoz u Sjedinjene Američke Države. Za kratko vreme i zahvaljujući uspešnoj marketinškoj kampanji Honda je prodala oko 90.000 motocikala za 3 godine.

Honda je proizvodjač koji je na svom vrhuncu ( 1982. godine ) godišnje proizvodila skoro 3 miliona motocikala. Danas je to redukovano na oko 550.000, ali je to i dalje cifra koja je mnogo viša u odnosu na glavna tri domaća konkurenta.

Shodno prethodno navedenoj dominaciji u proizvodnji motocikala, Honda je kao i njena konkurencija prepoznala da je važno biti deo sve više rastuće, usudjujemo se da kažemo, vodeće kategorije motocikala – Enduro. Ovaj segment je omogućio krajnjim korisnicima multifunkcionalno korišćenje istog ( off road, gradska vožnja, duga putovanja…). Sve gore navedeno je preteča priče koju želimo da ispričamo. Naime, kupili smo i maksimalno sredili motocikl – Honda Varadero XL 125.

Prva generacija Varadera 125 je puštena u prodaju 2001. godine. Honda je počela da radi na većem motociklu od 125-ce nakon ograničenja od 15KS na svim motociklima od 125 kubika, uz prethodno sačinjenu marketinšku studiju koja je sugerisala da je motocikliste zainterisovala ideja onoga što je Honda nazvala „dual-sport“ motocikl.

Razlog iz koga se, izmedju ostalog, Varadero nalazi u našoj kolekciji motocikala, jeste zbog njegove nekarakteristične veličine u odnosu na ostale 125-ce.

Honda je sa ovim modelom ostvarila da bude idealan za više/korpolentnije vozače, a osim toga, lagan je za vožnju i samim tim pristupačan novim vozačima/početnicima. Varadero možda ostavlja dojam da je krupan i krut motor, varate se, veoma je lagan za vožnju, sa odličnom ergonomijom pruža vozaču veliki stepen udobnosti tokom vožnje. Preporučujemo Varadera i za gradsku vožnju jer je veoma vitalan i dobro se snalazi u gužvi, ali takođe ga mozemo preporučiti za malo udaljenija mesta. U Varadero stane oko 17l goriva, tako da on može, s obzirom na sjajnu i ekonomičnu potrošnju izuzetno sačinjenog V-twin agregata, da pređe oko 250-300 km. Sa tržišnog aspekta, izuzetno zanimljiv motocikl – gabaritima parira motociklima sa mnogo većom zapreminom, a ipak je u skladu sa novim normativima i mogu ga koristiti krajnji korisnici sa A1 kategorijom.

Na kraju priče predstavljamo Vam Honda XL 125 Varadero. Proizveden 2006. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

ModelHonda XL 125 Varadero
Godište2006
KategorijaEnduro
Zapremina125 ccm
Tip agregataV-twin, 2 cilindra, 4-takta
Snaga10,8 kW / 14,8 HP
Maksimalna brzina120 km/h
Prečnik x hod42 x 45 mm
Kontrola gorivaSOHC
Sistem hladjenjaTečnost
Menjač5 brzina
Tip transmisije, završni prenosLanac
Prednja guma100/90-18
Zadnja guma130/80-17
Prednja kočnicaDisk
Zadnja kočnicaDisk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
170 kg
Kapacitet rezervoara goriva17,5 l
Predjena kilometraža22.000 km
Cena2.990 EUR
moto-raven.com © 2024