Yamaha XV 1900 Roadliner

Yamaha korporacija kakvu danas poznajemo nastala je pre više od sto godina. Primarna delatnost bila joj je proizvodnja muzičkih instrumenata, malih orgulja, pijanina i klavira.
Nippon Gakki Co. koja je kasnije prekrštena u Yamaha osnovao je 1890 Torakusu Yamaha. Kao što je rečeno u uvodu kompanija se od osnivanja bavila proizvodnjom muzičkih instrumenata. Počeli su sa malim orguljama i klavirima, a danas su jedan od najvećih proizvodjača opreme za muzičare na svetu. Logo na rezervoarima Yamahinih motora predstavlja 3 ukrštene zvučne viljuške. Baš zahvaljujući proizvodnji tih viljuški i delova za klavire, majstori u Yamahi stekli su veliko iskustvo u radu sa metalima i raznim legurama. To iskustvo u kombinaciji sa onim stečenim u II svetskom ratu kao i velika potražnja za jeftinim prevoznim sretstvima (o kojoj je bilo reči u prethodnim istorijatima) dovelo je do toga da Yamaha započne proizvodnju motocikala.
Prva Yamaha iz fabrike izašla davne 1955 godine. U pitanju je model YA-1. Za razliku od prvenaca ostalih japanskih proizvodjača ovaj motor je bio dosta ozbiljniji, verovatno zato što je bio kopija DKW-a. Pokretao ga je dvotaktni agregat od 123ccm sa celih 5,6ks i 9,4 Nm obrtnog momenta. Važno je napomenuti i da je ovo bio pravi motocikl, da nije koristio ram od bicikle. Naravno, ovako dobar motor pratila je i velika cena: u vreme kada je plata fakultetski obrazovanog muškarca bila nešto ispod 11000 jena, YA-1 je koštao celih 138000 jena. Njegov naslednik, YC-1 bio je za stupanj bolji: zahvaljujući motoru od 174ccm snaga mu je povećana na čak 10,3ks. Pored veće snage, motor je bio izuzetnog izgleda dok je cena skočila na 145000 jena. YD-1 koji se pojavio naredne godine takodje je bio za to vreme izuzetan motor. I njegov najveći adut bio je agregat, prvi Yamahin dvocilindraš od 247ccm snage 14,7 konja. Prvi primerci u Americi prodati su 1958 godine.
Prvi Yamahin proizvodni pogon van granica Japana, otvoren je 1966. godine u Sijamu, kada je predstavljen i prvi model iz supersport klase. Reč je o modelu YDS-3 koji je razvijao 26 konjskih snaga, a potpuna novost na ovom modelu bilo je podešavanje zadnjeg ogibljenja. Prvi Yamahin enduro, DT-1, u proizvodnji se našao 1968. godine, imao je 246ccm i najveći hod prednje viljuške, među svim japanskim motorima. Samo godinu dana kasnije, Yamaha je izgradila i svoju trkačku stazu.
Prvi motor velike zapremine, pokretan četvorotaktnim paralelnim tvin motorom od 653ccm i snagom od 53ks, predstavljen je 1970. godine i nosio je oznaku XS1.
Yamaha je kao i druge velike moto korporacije pratila je trend proizvodnje linije kruzera i drumskih krstarica. Godine 1981. je proizveden “XV750 Special” koga krasi prvi Yamahin V-tvin, i to zapremine 748ccm sa cilindrima pod uglom od 75°, kardanski prenos i lep izgled.
Prethodna priča je ispričana iz razloga što smo našli i kupili model Yamaha XV 1900 Roadliner iz 2006. godine.
Apsolutno vodeći i lider motocikl u Yamaha „Star“ liniji krstarica, „Roadliner“ je dizajniran i proizveden sa performansama kao nijedan pre. Sa velikom snagom i odličnim upravljanjem, potpuno novi V-twin je vazdušno hladjen i ima sjajan obrtni momenat u svim stepenima prenosa. Dvostruko propustljivo elektronsko ubrizgavanje goriva osigurava optimalnu efikasnost motocikla i odziv leptira gasa u najširem mogućem opsegu. „Neo-streamline“ dizajn uključujući i prvi bezšavni rezervoar za gorivo, daje „Roadliner-u“ potpuno prepoznatljiv izgled. Takodje potpuno nov, dugačak i nizak aluminijumski ram pruža sjajan izgled i odlično upravljanje, zahvaljujući raspodeli težine od skoro 50:50 na prednjem i zadnjem točku.
Ova krstarica ( sa posebnim nazivom „Roadliner“ ) je posebno proizvedena za tržište USA. Nama kao velikim ljubiteljima motocikala je i običan Midnight Star veoma lep motocikl, ali je „Roadliner“ sa svojih skoro 100 KS nešto što u osnovi predstavlja moćan motocikl za putovanja.
Veoma je bitno napomenuti da sa svojih 320 kg ( suve težine ) ovaj motocikl nije lagan, ali u odnosu na svoju konkurenciju svakako spada u „pero-laku“ kategoriju što se tiče težine, što je fantastično. Aluminijumski ram i viljuška ( inače jedinstveni u klasi kruzera ) značajno doprinose smanjenju težine i lakoći upravljanja. Čak i pri malim brzinama ova Yamaha je lako upravljiva, što je inače slaba tačka svih ostalih konkurentskih kruzera.
Što se tiče same snage, nju na zadnji točak donose ogromni klipovi koji usput prave neverovatnu buku kroz 2u1 izduvni sistem. Prenoseći na asfalt čitavih 90 ks, jedan je od najsnažnijih kruzer motocikala. Ovaj motocikl po nama predstavlja „dvostruku ličnost“, tj. „Roadliner“ možete voziti na dva načina. Jedan je režim punog i potpunog krstarenja ( što i jeste misija ovog motocikla ). Drugi jeste….samo snažno dajte gas i videćete šta ovaj motocikl može, odnosno upoznaćete njegovu vanvremensku snagu ( nekarakterističnu za krstaricu ) i njegovu drugu stranu ličnosti.
Na kraju krajeva, ono što je sigurno je to, da je sa ovim modelom, Yamaha proizvela vrhunsku krstaricu sa pristojnim vešanjem, puno manjom težinom od konkurencije i setom kočnica koje mogu da podnesu/obuzdaju svu tu dodatnu snagu. Ovaj „Roadliner“ je hrabar iskorak Yamahe jer nastavlja da daje i pravi iskorak ka energičnoj individualnosti u sve razvijenijem i konkurentnijem svetu krstarica.
Zaključili bi ovu našu “Yamaha XV 1900 Roadliner” priču sa ocenom da nema konkurenta koji je formirao ovoliko dobar odnos snage i težine kao i odnos cene i kvaliteta ( što nije novo za Yamahu ). Stoga Vam predstavljamo “Yamaha XV 1900 Roadliner”. Proizveden 2006. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Yamaha XV 1900 Roadliner
Godište 2006
Kategorija Krstarica
Zapremina 1854 ccm
Tip agregata 48˚ V-twin, 2 cilindra, 4-takta
Snaga 66 kW / 89 KS
Maksimalna brzina 180 km/h
Prečnik x hod 100 x 118 mm
Kontrola goriva OHV
Sistem hladjenja Vazduh
Menjač 5 brzina
Tip transmisije, završni prenos Kaiš
Prednja guma 130/70-ZR18
Zadnja guma 190/60-ZR17
Prednja kočnica Dvostruki disk
Zadnja kočnica Disk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
360 kg
Kapacitet rezervoara goriva 17 l
Predjena kilometraža 13.000 km
Cena 11.490 EUR

.