Piaggio Vespa VNA 1T 125

Tokom 68 godina duge karijere, proizvodila se u 13 zemalja, a prodato je oko 20 miliona primeraka simpatične Vespe. Svoju priču započela je kao jeftino prevozno sredstvo, a vreme ju je pretvorilo u ikonu stila.
Italija je posle Drugog svetskog rata ležala u ruševinama. Veći deo italijanske industrije radio je za vojsku, a kako se rat završio, takvo tržište je praktično nestalo. Industrijalista i aeroinženjer Enriko Pijađo imao je ideju o vozilu na dva točka koje je trebalo da bude jeftino i pouzdano. Za izradu prvog primerka takvog prevoznog sredstva izabrao je svog kolegu Koradina D’Askanija. Kada je prototip završen, Pijađo je bio oduševljen. Zbog izgleda skutera i zvuka njegovog motora nazvali su ga Vespa, što na italijanskom znači osa.
Nakon raznih testova i dodatnog usavršavanja Vespa je ušla u proizvodnju 1946. godine. Iako ideja o skuteru nije bila nova u to vreme, Vespa je zahvaljujući svom genijalnom dizajnu u startu uspela da se odvoji od konkurencije. Njen motor je bio sakriven pod šasijom, što je umanjilo mogućnost prljanja vozača uljem i prašinom. Na ovaj način “Osa” je postala pristupačna i damama.
Popularnost Vespe rasla je munjevito i brzo je prerasla granice Italije. Kompanija Pijađo (Piaggio) počela je izvoz u mnoge zemlje Evrope, a i sveta. Njena praktičnost i jedinstven dizajn bili su dobitna kombinacija. Međutim, još jedan faktor bitno je uticao na popularnost Vespe: Holivud! Gregori Pek i Odri Hepbern vozali su se Vespom u filmu “Odmor u Rimu”  daleke 1953. godine. Hiljade mladih želele su slediti njihov primer, samo se voziti i uživati.
Iako je prošlo više od sedamdeset godina od njenog nastanka, Vespa je opstala. Za sve ove godine staža u gradovima od Los Anđelesa do Vladivostoka, vespa je prošla kroz 20.000 mehaničkih promena, u 120 različitih modela koji su prodati u gotovo 20 miliona primeraka. Danas je jedan od najpopularnijih skutera na svetu, sa armijom obožavatelja ujedinjenih u hiljade klubova širom sveta.
Vespa je putem licencnih aranžmana proizvedena u mnogo zemalja ( Nemačka, Engleska, Belgija, Francuska, Španija….).
Proizvedena u dve boje, siva i bež, Vespa 125cc je 1958. godine obeležila novu eru. Ovo je bila prva Vespa sa šasijom koja je sačinjena spajanjem dve polovine lima. Ova vrsta okvira imala je znatne prednosti u pogledu industrijske proizvodnje i od 1958. godine počela se koristiti na svim modelima. Novi dizajn je upotpunio i novi kompaktni agregat.
Upravo ova Vespa sa novinama koje je donela čini nas ponosnim u smislu uspeha koji smo postigli u postupku restauracije. Sigurno je da imamo pravi mali i redak dijamant. Mogli ste da vidite da je u pripremi stajala preko dve godine, a za te dve godine smo tragali za delovima, originalnošću i estetskim detaljima.
Sa svojim linijama, zvukom dvotaktnog motocikla, ona omogućava tinejdžeru, poslovnom čoveku, zanatliji, penzioneru…. da se na njoj osećaju posebno i drugačije od svih drugih ( na našem Instagram profilu smo prikazali da poslovnom čoveku sasvim lepo stoji ovakav motocik; mislimo da je to slučaj samo kod Vespe ).
Ono što odstupa od originalnosti jeste samo jedan detalj. Naime, smatrali smo i dodatno uložili u kilometar sat, koji je prisutan kod modela VNA 2T. Smatramo da ovaj detalj svakako ne poništava originalnost, a kao alternativu svakako imamo spreman gornji deo volana za kupca koji ne želi da ima kilometar sat.
Mnogo impresija je prisutno i mnogo toga bi mogli da kažemo/napišemo, ali ne želeći da Vam pažnju odvlačimo sa našom ljubomornom subjektivnošću, predstavljamo: Vespu VNA 1T 125. Proizvedena 1958. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Piaggio Vespa VNA 1T 125
Godište 1958
Kategorija Skuter
Zapremina 123,67 ccm
Tip agregata Jedan cilindar, 2-takta
Snaga 3 kW / 5 KS
Maksimalna brzina 75 km/h
Prečnik x hod 54 x 54 mm
Kontrola goriva SOHC
Sistem hladjenja Vazduh
Menjač 3 brzine
Tip transmisije, završni prenos Direktan pogon
Prednja guma 3,50×8“
Zadnja guma 3,50×8“
Prednja kočnica Doboš
Zadnja kočnica Doboš
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
95 kg
Kapacitet rezervoara goriva 7,7l
Predjena kilometraža 20 km
Cena 7.990 EUR

.