Piaggio Vespa Primavera 50 2T

Tokom 68 godina duge karijere, proizvodila se u 13 zemalja, a prodato je oko 20 miliona primeraka simpatične Vespe. Svoju priču započela je kao jeftino prevozno sredstvo, a vreme ju je pretvorilo u ikonu stila.
Italija je posle Drugog svetskog rata ležala u ruševinama. Veći deo italijanske industrije radio je za vojsku, a kako se rat završio, takvo tržište je praktično nestalo. Industrijalista i aeroinženjer Enriko Pijađo imao je ideju o vozilu na dva točka koje je trebalo da bude jeftino i pouzdano. Za izradu prvog primerka takvog prevoznog sredstva izabrao je svog kolegu Koradina D’Askanija. Kada je prototip završen, Pijađo je bio oduševljen. Zbog izgleda skutera i zvuka njegovog motora nazvali su ga Vespa, što na italijanskom znači osa.
Nakon raznih testova i dodatnog usavršavanja Vespa je ušla u proizvodnju 1946. godine. Iako ideja o skuteru nije bila nova u to vreme, Vespa je zahvaljujući svom genijalnom dizajnu u startu uspela da se odvoji od konkurencije. Njen motor je bio sakriven pod šasijom, što je umanjilo mogućnost prljanja vozača uljem i prašinom. Na ovaj način “Osa” je postala pristupačna i damama.
Popularnost Vespe rasla je munjevito i brzo je prerasla granice Italije. Kompanija Piaggio počela je izvoz u mnoge zemlje Evrope, a i sveta. Njena praktičnost i jedinstven dizajn bili su dobitna kombinacija. Međutim, još jedan faktor bitno je uticao na popularnost Vespe: Holivud! Gregori Pek i Odri Hepbern vozali su se Vespom u filmu “Odmor u Rimu”  daleke 1953. godine. Hiljade mladih želele su slediti njihov primer, samo se voziti i uživati.
Iako je prošlo više od sedamdeset godina od njenog nastanka, Vespa je opstala. Za sve ove godine staža u gradovima od Los Anđelesa do Vladivostoka, vespa je prošla kroz 20.000 mehaničkih promena, u 120 različitih modela koji su prodati u gotovo 20 miliona primeraka. Danas je jedan od najpopularnijih skutera na svetu, sa armijom obožavatelja ujedinjenih u hiljade klubova širom sveta.
Uzimajući u obzir ogromnu popularnost samog motocikla i prepoznatljivost dizajna, Piaggio je nastavio da proizvodi Vespu čuvajući karakterističan izgled sa jedne strane, a sa druge koristeći naprednu tehnologiju.
Vespa “Primavera 50 2T” spaja u harmoničnu celinu udobnost skutera, sigurnost vrhunske tehnologije i klasični dizajn linije Vespa. Zaista poseban stil, za one koji se sa nostalgijom sećaju 70-ih godina, ali se ne žele odreći tekovina napretka. Motocikl idealan za borbu kroz gust gradski saobraćaj. Primavera poseduje savim dovoljnu i konzistentnu snagu za snalaženje i brzo napredovanje u gustom gradskom saobraćaju. Gotovo sve na ovom motociklu sadrži dodir italijanskog stila, dok nas ukusno korišćenje hroma od strane proizvodjača vraća ka izvornoj filozofiji Vespe. Ono što Primaveru u svakom slučaju izdvaja od svih ostalih skutera jeste izuzetna pokretljivost i snalažljivost u sve češćim gradskim saobraćajnim zagušenjima. Na njoj slobodno možete nositi odelo sa kravatom, a veoma bitno, sve je veći broj ženskih osoba koje koriste ovaj motocikl za obavljanje sitnih poslova kupovine, kao i za odlazak na posao.
Stručni komentatori su kao jedinu manu ovog motocikla naveli cenu. Medjutim, za sve ono što nudi u smislu kvaliteta agregata, ugradjenih komponenti, izgleda….cena ovog motocikla je sasvim prihvatljiva. Na kraju krajeva u pitanju je: VESPA.
Stoga vam na kraju priče predstavljamo Vespu Primaveru 50 2T. Proizvedena 2014. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Piaggio Vespa Primavera 50 2T
Godište 2014
Kategorija Skuter
Zapremina 49 ccm
Tip agregata Jedan cilindar, 2-takta
Snaga 3,2 kW / 4.28 KS
Maksimalna brzina 65 km/h
Prečnik x hod 40 x 39,3 mm
Kontrola goriva SOHC
Sistem hladjenja Vazduh
Menjač Automatski
Tip transmisije, završni prenos Kaiš
Prednja guma 110/70-11
Zadnja guma 120/70-11
Prednja kočnica Disk
Zadnja kočnica Doboš
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
102 kg
Kapacitet rezervoara goriva 6,40l
Predjena kilometraža 5.000 km
Cena 2.490 EUR

.