Kawasaki VN 900 Custom

Shozo Kawasaki se u mladosti bavio trgovinom šećerom, zbog čega je morao da putuje po svetu. Uočio je da su japanski brodovi u mnogo gorem stanju od evropskih, te se odlučio za vlastitu proizvodnju brodova. Aprila 1876, vlada Japana mu ustupa zemljište i Shozo osniva kompaniju Kawasaki Tsukiji. Uz pomoć japanskog ministra finansija 1894. godine uspeva da dobije dozvolu za prevoz robe na najvažnijim japanskim trasama. Godine 1897. napravili su najveći brod do tada, a u narednih 15 godina, unapredili su svoju proizvodnju do te mere da su počeli parirati evropskim brodovima. Danas Kawasaki brodogradilište proizvodi brodove za prevoz tečnog naftnog gasa. Gospodin Kawasaki 1906. godine osniva firmu HYOGO WORKS koja je u početku proizvodila lokomotive i teretne kamione, a zatim se usavršila i za proizvodnju aviona i to samo 15 godina nakon prvog leta braće Rajt.

Pedesetih godina prošlog veka, Japan doživljava veliki razvoj, a Shozo Kawasaki se odlučuje za proizvodnju motocikala. Međutim ovo nije prvi Kawasakijev pokušaj. 1924. godine pokušali su sa proizvodnjom motocikla, ali zbog male zaintresovanosti, proizvodnja je prekinuta.

Posle nekoliko propalih pokušaja prodora na moto scenu, 1960. pod patronatom Kawasaki Aircraft.Co proizveden je prvi motocikl, nazvan New Ace, pokretan dvotaktnim motorom od 125 ccm. U posed znanja i tehnologija grupacija Kawasaki došla je otkupivši pogone najstarije japanske fabrike motocikala Meguro Motorcycles. Tokom šest uspešnih godina prodaje sa motorima 125 ccm, ponuda fabrike je postepeno obogaćena i snažnijim modelima ( W1, A1, A7 Avenger ). 1969. godine Kawasaki hvata korak sa konkurencijom proizvevsi model H1, sa motorom od 500 ccm, poznatiji kao Mach III. Kawasaki započinje istinsku revoluciju, lansiravši model Z od 903 ccm. koji je zahvaljujući beskompromisnim performansama ubrzo prozvan kraljem motocikala. Tri godine kasnije stiže i osveženi Z 900. Krajem sedamdesetih iz pogona u Akashiju lansiran je Z-1000, a ubrzo potom 1978. i legendarni Z-1300.

Kawasaki je kao i druge velike moto korporacije pratio trend proizvodnje linije kruzera i drumskih krstarica. Uvek drugačiji u odnosu na ostale u smislu da su se uvek trudili da naprave snažna tj. ako je moguće, najjača “čudovišta” ( podsetićemo da su nekoliko puta bili na vrhu u smislu najbržih serijskih motocikala na svetu ). Tako je i u ovoj kategoriji Kawasaki je značajno drugačiji od svoje konkurencije. Ovu kategoriju, godinama unazad krasi serija krstarica opravdano nazvana “Vulcan”. Prethodna priča je ispričana iz razloga što smo našli i kupili model Kawasaki VN 900 Custom iz 2007. godine.

Atraktivnog i impozantnog izgleda, široke zadnje gume, uske prednje, sjajnih upravljačkih osobina, pristojne zapremine, VN 900 Custom se sa lakoćom upušta u borbu sa najkapacitetnijim modelima iz ove kategorije, a od kojih je realno cenovno, mnogo pristupačniji. Živeći prebrzo, zaboravili smo da uživamo u malim stvarima, kao što je zapažanje sjajnih pejzaža tokom putovanja. Tehnološki razvoj je nametnuo borbu i takmičenje u što bržim i snažnijim motociklima, koji pored uživanja u snazi, korisniku ipak ne dozvoljavaju uživanje u npr. nekoj prirodnoj lepoti koja nas čeka upravo iza sledeće krivine. U svetu motocikala – našem svetu – najbolji način za otkrivanje tih malih, ali toliko važnih užitaka u vožnji jeste „custom/cruiser“ orijentacija. Novi „custom/cruiser“ iz Akashija svojim izgledom osvaja razne ljubitelje ove kategorije motocikala. Snažan, vozljiv, upravljiv, opušten…..

Privlačne obline, koje uzima od svoje snažnije braće ( npr. VN 2000 ), zrače snagom i masivnošću, iako je u stvari reč o vrlo prefinjenom i ugladjenom motociklu.

Ono što je novo u odnosu na druge modele „Vulcan“ serije jesu upravljač u obliku volovskih rogova, prednji blatobran koji daleko više obuhvata prednji točak, dok je zadnji kraj izveden u stilu custom-a iz 50-ih godina, jednako širok kao i na modelu VN 2000, ali se prema nazad elegantno sužava. Rezervoar je izgradjen u obliku kišne kapi i u njega je ukomponovana kompletna instrument tabla koja sadrži sve potrebne informacije za vozača ( čak i pokazivač količine goriva, što je retko za ovu kategoriju motocikala ). Sa sasvim živahnim agregatom, digitalnim paljenjem, elektronskim ubrizgavanjem goriva, ovaj sjajni motocikl ravnomerno razvija snagu. Pomenutu snagu na zadnji točak prenosi putem kaiša, koji je naravno lakše održavati od lanca, a mekši je od kardana. Položaj sedišta u odnosu na volan je takav da vozač može da preveze veliku razdaljinu bez zamora, što bi svaki kruzer trebalo da pruži, ali su naša iskustva da baš nije uvek tako. Ovo takodje znači da u gradskoj vožnji VN sasvim lagano usvaja sve izazove gužve, opterećenja i manevarskih aktivnosti koje pomenuta sredina zahteva. Investicija u ovaj motocikl se svrstava u sam vrh onih koje možemo da zovemo „najboljim odnosom cene i kvaliteta“.

Sve u svemu, Kawasaki kombinacija modernog i tradicionalnog je izrodila ovaj sjajan i neobično primamljiv motocikl. Ima još mnogo toga o ovom motociklu što bi želeli da podelimo sa vama, našim dragim kupcima, ali želimo da i vi sami, otkrijete nešto novo kod ovog motocikla. Stoga, zadovoljstvo nam je predstaviti vam Kawasaki VN 900 Custom. Proizveden 2007. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Kawasaki VN 900 Custom
Godište 2007
Kategorija Krstarica
Zapremina 903 ccm
Tip agregata V-twin, 2 cilindra, 4-takta
Snaga 37 kW / 50 KS
Maksimalna brzina 169 km/h
Prečnik x hod 88 x 74,2 mm
Kontrola goriva SOHC
Sistem hladjenja Tečnost
Menjač 5 brzina
Tip transmisije, završni prenos Kaiš
Prednja guma 80/90-21
Zadnja guma 180/70-15
Prednja kočnica Disk
Zadnja kočnica Disk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
277 kg
Kapacitet rezervoara goriva 22l
Predjena kilometraža 26.000 km
Cena 5.990 EUR

.