HONDA CBF 600 N

Sočiro Honda je u oktobru 1946. godine osnovao „Tehničko istraživački institut Honda“. Prvi Hondin proizvod bili su motorizovani bicikli. Bicikl je imao motor od 50 cm3, uzet od generatora za radio opremu posle-ratnih vojnih kamiona. Nakon isteka zaliha Honda je pravila svoju kopiju tih motora i tako nastaje prvi model – „model A“ kasnije nazvan „Bata Bata“.

Institut Honda likvidiran je 1946. godine za 1 milion jena da bi se od tog novca osnovala nova kompanija pod nazivom „Honda Motor Co. Ltd“. U isto vreme Sočiro Honda je angažovao inženjere Kihačira Kavašimu i Takea Fudžisavu koji su pružili svoj doprinos u polju biznisa i marketinga. Blisko partnerstvo izmedju Honde i Fudžisave trajalo je sve do 1973. godine kada su oboje istupili iz kompanije.

Prvi motocikl kompletno proizveden u kompaniji Honda je „Model D“ iz 1949. godine. Honda je za kratko vreme ( do 1964. godine ) postala najveći svetski proizvodjač motocikala.

Od početka proizvodnje motocikala, Honda je bila najveći proizvodjač u Japanu. Kao mala kompanija, Honda je na najbolji način promovisala japansko tržište i počela izvoz u Sjedinjene Američke Države. Za kratko vreme i zahvaljujući uspešnoj marketinškoj kampanji Honda je prodala oko 90.000 motocikala za 3 godine.

Honda je proizvodjač koji je na svom vrhuncu ( 1982. godine ) godišnje proizvodila skoro 3 miliona motocikala. Danas je to redukovano na oko 550.000, ali je to i dalje cifra koja je mnogo viša u odnosu na glavna tri domaća konkurenta.

Hondini motocikli su u svakom slučaju sinonim za performanse ( trenutno nepobedivi u Moto GP-u ), izdržljivost i vrhunski dizajn. Ako posmatramo jedan od najlepših perioda razvoja motociklizma ( sedamdesete godine 20. veka ), jedna od prvih priča koja upada u oči jeste „Honda CBX 1000“ odnosno priča u super motociklu 70-ih godina koji je sa 6 cilindara okrenuo svet naopačke i postavio potpuno nove standarde. U toj priči se pominje i Goldwing platforma sa potpuno, u to vreme, novim rasporedom cilindara. U svakom slučaju vratili bi se priči, koja je čini nam se, ono što Hondu čini možda i najjačim brendom u moto industriji – priča sa predznakom CB. CB oznaka je ono što poznavaocima motocikala u svakom slučaju budi samo jednu misao – pun pogodak ( bilo da se radi o sport ili naked liniji ). Ovo je preteča priče koju želimo da ispričamo. Moderan klasik – retro naked. Pronašli smo i kupili model Honda CBF 600 N iz 2009. godine.

Na bazi popularnog Hornet-a 600 koji već godinama predstavlja uzor u klasi, Honda je predstavila nešto smireniju sportsku verziju koja se odlikuje mnoštvom pogodnosti. Iako na prvi pogled vizuelno ne očarava u praksi oduševljava sasvim drugim kvalitetima: kultivisan agregat, udobnost, širok spektar pogodnosti za vozača. Agregat je dobro poznati i provereni četvorocilindrični agregat koji se ugradjuje i u model Hornet. U odnosu na pomenutu Hondinu legendu izmenjena je vrednost ukupne snage sa 95 KS na 77 KS, kao i obrtni momenat. Za razliku od današnjih trendova koji preferiraju smeštaj ispod zadnjeg kraja, kod našeg CBF-a izduvni sistem je izveden klasično, 4-2-1, sa jednim prigušnim loncem smeštenim sa desne strane.

Iz perspektive vozača motocikl deluje dosta usko u bokovima, što u principu dodatno olakšava vožnju i doprinosi lakoći upravljanja. Položaj volana je dosta visoko postavljen tako da pri vožnji stičete utisak da vozite maksi enduro. To je naravno pozitivno s obzirom da ruke vozača ne trpe gotovo nikakvo opterećenje. Za razliku od toga nogostupi su smešteni vrlo nisko, što povećava ukupni osećaj udobnosti. Na sve navedeno, sedišta koja su podešena u dva nivoa su dodatni boljitak pogotovo i za vozača i suvozača. Sve u svemu učinjeno je sve da bi smeštaj bio što ugodniji, a da se sa druge strane žrtvuje što manje Hornet-ovih nadaleko čuvenih osobina.

Ovo je motocikl koji možete svakodnevno koristiti, i to je možda njegova najveća prednost. U svakodnevnoj gradskoj vožnji veoma okretan, za duge puteve udoban.

Vešanje na CBF-u je odlično podešeno. Kvalitetno amortizuje sve neravnine na putu dok je sa druge strane dovoljno čvrsto prilikom sportske vožnje. Bez obzira u kojim uslovima se vozi, vožnja sa ovim motociklom nije zamarajuća, već nasuprot čak i relaksirajuća. Konačno, CBF 600 N spada u onu kategoriju Hondinih proizvoda koji već nakon samo nekoliko kilometara vozaču ulivaju osećaj maksimalnog poverenja i sigurnosti ( ovo važi i za one iskusne‚ kao i za one vozače kojima su „prvi koraci“ u pitanju ).

Šestostepeni menjač je mekan i precizan, što većinu ljubitelja Honde čini da više nikada ne menjaju brend motocikla. Razvijanje snage je ravnomerno. U kojem god stepenu prenosa bili i koliko god okrenuli ručicu gasa, motocikl reaguje nežno i mekano, bez ikakvih naglašenih trzaja.

Ukoliko bi u kratkim crtama želeli da sumiramo, za Hondu CBF 600 N bi mogli reći da je u pitanju praktičan i primenjiv motocikl koji služi svrsi, pa čak i više od toga. Iz prethodnog teksta ste mogli zapaziti da smo se kod ovog motocikla fokusirali na njegovu sjajnu upotrebnu vrednost u smislu upravljivosti, lakoće upravljanja i generalno pogodnosti prilikom vožnje. To je upravo ono što je nas je nagnalo da ovaj motocikl uvrstimo u našu ponudu. Stoga, zadovoljstvo nam je predstaviti vam Hondu CBF 600 N. Proizvedenu 2009. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Honda CBF 600 N
Godište 2009
Kategorija Naked
Zapremina 599 ccm
Tip agregata Redni, 4 cilindra, 5-takta
Snaga 57 kW / 77 KS
Maksimalna brzina 199,8 km/h
Prečnik x hod 67 x 42,5 mm
Kontrola goriva DOHC
Sistem hladjenja Tečnost
Menjač 6 brzina
Tip transmisije, završni prenos Lanac
Prednja guma 120/70-ZR17
Zadnja guma 160/60-ZR17
Prednja kočnica Dvostruki disk
Zadnja kočnica Disk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
230 kg
Kapacitet rezervoara goriva 20 l
Predjena kilometraža 20.000 km
Cena 3.990 EUR

.