Yamaha XVZ 1300 Royal Star Tour Deluxe

Yamaha korporacija kakvu danas poznajemo nastala je pre više od sto godina. Primarna delatnost bila joj je proizvodnja muzičkih instrumenata, malih orgulja, pijanina i klavira.
Nippon Gakki Co. koja je kasnije prekrštena u Yamaha osnovao je 1890 Torakusu Yamaha. Kao što je rečeno u uvodu kompanija se od osnivanja bavila proizvodnjom muzičkih instrumenata. Počeli su sa malim orguljama i klavirima, a danas su jedan od najvećih proizvodjača opreme za muzičare na svetu. Logo na rezervoarima Yamahinih motora predstavlja 3 ukrštene zvučne viljuške. Baš zahvaljujući proizvodnji tih viljuški i delova za klavire, majstori u Yamahi stekli su veliko iskustvo u radu sa metalima i raznim legurama. To iskustvo u kombinaciji sa onim stečenim u II svetskom ratu kao i velika potražnja za jeftinim prevoznim sretstvima (o kojoj je bilo reči u prethodnim istorijatima) dovelo je do toga da Yamaha započne proizvodnju motocikala.
Prva Yamaha iz fabrike izašla davne 1955 godine. U pitanju je model YA-1. Za razliku od prvenaca ostalih japanskih proizvodjača ovaj motor je bio dosta ozbiljniji, verovatno zato što je bio kopija DKW-a. Pokretao ga je dvotaktni agregat od 123ccm sa celih 5,6ks i 9,4 Nm obrtnog momenta. Važno je napomenuti i da je ovo bio pravi motocikl, da nije koristio ram od bicikle. Naravno, ovako dobar motor pratila je i velika cena: u vreme kada je plata fakultetski obrazovanog muškarca bila nešto ispod 11000 jena, YA-1 je koštao celih 138000 jena. Njegov naslednik, YC-1 bio je za stupanj bolji: zahvaljujući motoru od 174ccm snaga mu je povećana na čak 10,3ks. Pored veće snage, motor je bio izuzetnog izgleda dok je cena skočila na 145000 jena. YD-1 koji se pojavio naredne godine takodje je bio za to vreme izuzetan motor. I njegov najveći adut bio je agregat, prvi Yamahin dvocilindraš od 247ccm snage 14,7 konja. Prvi primerci u Americi prodati su 1958 godine.
Prvi Yamahin proizvodni pogon van granica Japana, otvoren je 1966. godine u Sijamu, kada je predstavljen i prvi model iz supersport klase. Reč je o modelu YDS-3 koji je razvijao 26 konjskih snaga, a potpuna novost na ovom modelu bilo je podešavanje zadnjeg ogibljenja. Prvi Yamahin enduro, DT-1, u proizvodnji se našao 1968. godine, imao je 246ccm i najveći hod prednje viljuške, među svim japanskim motorima. Samo godinu dana kasnije, Yamaha je izgradila i svoju trkačku stazu.
Prvi motor velike zapremine, pokretan četvorotaktnim paralelnim tvin motorom od 653ccm i snagom od 53ks, predstavljen je 1970. godine i nosio je oznaku XS1.
Yamaha je kao i druge velike moto korporacije pratila je trend proizvodnje linije kruzera i drumskih krstarica. Godine 1981. je proizveden “XV750 Special” koga krasi prvi Yamahin V-tvin, i to zapremine 748ccm sa cilindrima pod uglom od 75°, kardanski prenos i lep izgled.
Prethodna priča je ispričana iz razloga što smo našli i kupili model Yamaha XVZ Royal Star Tour Deluxe iz 2007. godine.
Ova krstarica je posebno proizvedena za tržište USA. Nama kao velikim ljubiteljima motocikala je i običan XVZ 1300 Royal Star veoma lep motocikl, ali je Tour Deluxe sa svojih 100 KS nešto što u osnovi predstavlja moćan motocikl za putovanja. Ne treba da pominjemo da se radi o V4 agregatu veoma retkom, imajući u vidu da sva ostala, posebno japanska i USA konkurencija koristi V2 agregate.
Dodatno Tour Deluxe je verovali ili ne, opremljen sa opcijom tempomata te je za putovanja autoputevima ova funkcija veoma korisna. Ono gde se ne treba zavaravati jeste kvalitet korišćenja ovog motocikla u vožnji po gradu ( ovde kvalitet ne postoji ). Samo ime govori da je ovo putni „deluxe“. Takodje, sa svojih 377kg on prosto ne pokazuje svoje sposobnosti u gradu. On je prosto jedan kamion u obliku motocikla. Sa fabričkim koferima, fabričkim štitinicima za noge, vizirom koji se dobija prilikom kupovine, „Mustang“ kožnim sedištima, naslonom za suvozača i čak naslonom za vozača, Yamaha je pokušala ( po našem mišljenju i uspela ) da uzdrma „Harley Davidson Road King-a“. Iz ove priče je lako izvući zaključak da je Yamaha dala sve od sebe i najbolje što ima, a to isto plasirala na tržištu gde je ova klasa motocikala najzastupljenija i najviše korištena – SAD ( to je svakako tržište gde pored Harley-a i Indian-a, kao domaćih igrača veoma snažno figuriraju: Honda sa svojom Gold Wing linijom i veoma dugom tradicijom, Kawasaki sa svojom moćnom Vulcan linijom, i ponegde Suzuki sa Intruder linijom ). Sve u svemu Yamaha je htela da odmeri snage u samom centru touring/cruiser kulture. Kao rezultat imamo nezvaničan podatak, da je u godini puštanja Tour Deluxe na tržište SAD prodaja „Road King-a“ značajno opala.
Veoma je važno napomenuti da pored svoje osnovne verzije XVZ 1300 Royal Star, Yamaha je u ovoj kategoriji V4 izbacila još jednu verziju, a to je Venture koji ima poseban vizir sistem sa ugradjenim radio uredjajem i dodatno zadnjim koferom.
Zaključili bi ovu našu “Yamaha XVZ 1300 Royal Star Tour Deluxe” priču sa ocenom da nema konkurenta koji je formirao ovoliko dobar odnos cene i kvaliteta. Stoga, predstavljamo Yamahu XVZ 1300 Royal Star Tour Deluxe. Proizvedena 2007. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Yamaha XVZ 1300 Royal Star Tour Deluxe
Godište 2007
Kategorija Krstarica
Zapremina 1294 ccm
Tip agregata 70˚ V-four 4 cilindra, 4-takta
Snaga 71,5 kW / 98 KS
Maksimalna brzina 185 km/h
Prečnik x hod 79 x 66 mm
Kontrola goriva DOHC
Sistem hladjenja Tečnost
Menjač 5 brzina
Tip transmisije, završni prenos Kardan
Prednja guma 150/80-16
Zadnja guma 150/90-15
Prednja kočnica Dvostruki disk
Zadnja kočnica Disk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
377 kg
Kapacitet rezervoara goriva 20l
Predjena kilometraža 38.000 km
Cena 9.490 EUR

.