Yamaha XVS 1100 Dragstar Classic

Yamaha korporacija kakvu danas poznajemo nastala je pre više od sto godina. Primarna delatnost bila joj je proizvodnja muzičkih instrumenata, malih orgulja, pijanina i klavira.

Nippon Gakki Co. koja je kasnije prekrštena u Yamaha osnovao je 1890 Torakusu Yamaha. Kao što je rečeno u uvodu kompanija se od osnivanja bavila proizvodnjom muzičkih instrumenata. Počeli su sa malim orguljama i klavirima, a danas su jedan od najvećih proizvodjača opreme za muzičare na svetu. Logo na rezervoarima Yamahinih motora predstavlja 3 ukrštene zvučne viljuške. Baš zahvaljujući proizvodnji tih viljuški i delova za klavire, majstori u Yamahi stekli su veliko iskustvo u radu sa metalima i raznim legurama. To iskustvo u kombinaciji sa onim stečenim u II svetskom ratu kao i velika potražnja za jeftinim prevoznim sretstvima (o kojoj je bilo reči u prethodnim istorijatima) dovelo je do toga da Yamaha započne proizvodnju motocikala.
Prva Yamaha iz fabrike izašla davne 1955 godine. U pitanju je model YA-1. Za razliku od prvenaca ostalih japanskih proizvodjača ovaj motor je bio dosta ozbiljniji, verovatno zato što je bio kopija DKW-a. Pokretao ga je dvotaktni agregat od 123ccm sa celih 5,6ks i 9,4 Nm obrtnog momenta. Važno je napomenuti i da je ovo bio pravi motocikl, da nije koristio ram od bicikle. Naravno, ovako dobar motor pratila je i velika cena: u vreme kada je plata fakultetski obrazovanog muškarca bila nešto ispod 11000 jena, YA-1 je koštao celih 138000 jena. Njegov naslednik, YC-1 bio je za stupanj bolji: zahvaljujući motoru od 174ccm snaga mu je povećana na čak 10,3ks. Pored veće snage, motor je bio izuzetnog izgleda dok je cena skočila na 145000 jena. YD-1 koji se pojavio naredne godine takodje je bio za to vreme izuzetan motor. I njegov najveći adut bio je agregat, prvi Yamahin dvocilindraš od 247ccm snage 14,7 konja. Prvi primerci u Americi prodati su 1958 godine.

Prvi Yamahin proizvodni pogon van granica Japana, otvoren je 1966. godine u Sijamu, kada je predstavljen i prvi model iz supersport klase. Reč je o modelu YDS-3 koji je razvijao 26 konjskih snaga, a potpuna novost na ovom modelu bilo je podešavanje zadnjeg ogibljenja. Prvi Yamahin enduro, DT-1, u proizvodnji se našao 1968. godine, imao je 246ccm i najveći hod prednje viljuške, među svim japanskim motorima. Samo godinu dana kasnije, Yamaha je izgradila i svoju trkačku stazu.

Prvi motor velike zapremine, pokretan četvorotaktnim paralelnim tvin motorom od 653ccm i snagom od 53ks, predstavljen je 1970. godine i nosio je oznaku XS1.

Yamaha je kao i druge velike moto korporacije pratila je trend proizvodnje linije kruzera i drumskih krstarica. Godine 1981. je proizveden “XV750 Special” koga krasi prvi Yamahin V-tvin, i to zapremine 748ccm sa cilindrima pod uglom od 75°, kardanski prenos i lep izgled.

Prethodna priča je ispričana iz razloga što smo našli i kupili model Yamaha XVS Dragstar 1100 Classic iz 2000. godine.

Yamaha je sa “Dragstar” modelom nastavila i zamenila dugotrajni “Virago 1100”. Sa ovim modelom maksimalno je ispoštovan izgled klasičnog čopera. Naša Yamaha Dragstar je “Classic” model i za razliku od brata blizanca “Custom” ima širu prednju gumu i teža je za 13kg. U Severnoj Americi je prodavan kao “V-Star 1100”.

Veoma kvalitetan prethodnik “Virago 1100” je smatram pouzdanim, kvalitetnim, ali ružnim modelom. Iako je prethodno iznesena ocena, subjektivno vidjenje većine, za “Dragstar 1100” se naravno ne može reći da je ružan, već sasvim suprotno: kada ga vozite, ljudi se okreću, a Vi na motoru privlačite mnogo pažnje. Veoma robustan, upravljiv i privlačan motocikl.
Kažu za Dragstar 1100 da možete na put oko sveta, ali da će taj put jako dugo trajati. Ovo je ono što nas je izmedju ostalog nagnalo da ga uvrstimo u našu priču o modernim klasicima. Praktično je nemoguće ovaj motor uništiti ( naravno ukoliko ga redovno održavate i servisirate ). Za njega nema granica izdržljivosti. Ovde govorimo o blizu 300kg čistog gvoždja koje je mehanički neverovatno kvalitetno uskladjeno. Kao kod svakog kruzera ove vrste, vozač je izložen vetru što se naravno vrlo lako rešava kvalitetnim vizirom. Sve ostalo što bi navodili bile bi prednosti, a medju njima kao najvažnija – sjajno iskustvo na duge puteve sa neverovatnom lakoćom upravljanja i položaja vozača i suvozača. Snagu isporučuje ravnomerno i efikasno sa dovoljno obrtnog momenta pri niskom broju obrtaja.

Zaključili bi ovu našu “Yamaha Dragstar 1100” priču sa ocenom da nema konkurenta koji je formirao ovoliko dobar odnos cene i kvaliteta. Stoga, predstavljamo Yamahu XVS 1100 Dragstar Classic. Proizvedena 2000. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Yamaha XVS 1100 Dragstar Classic
Godište 2000
Kategorija Krstarica
Zapremina 1063 ccm
Tip agregata V-twin 2 cilindra, 4-takta
Snaga 45,3 kW / 62 KS
Maksimalna brzina 160 km/h
Prečnik x hod 95 x 75 mm
Kontrola goriva SOHC
Sistem hladjenja Vazduh
Menjač 5 brzine
Tip transmisije, završni prenos Kardan
Prednja guma 110/90-18
Zadnja guma 170/85-15
Prednja kočnica Dvostruki disk
Zadnja kočnica Disk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
290 kg
Kapacitet rezervoara goriva 17l
Predjena kilometraža 107.000 km
Cena 5.750 EUR

.