Yamaha GTS 1000

Yamaha korporacija kakvu danas poznajemo nastala je pre više od sto godina. Primarna delatnost bila joj je proizvodnja muzičkih instrumenata, malih orgulja, pijanina i klavira.

Nippon Gakki Co. koja je kasnije prekrštena u Yamaha osnovao je 1890 Torakusu Yamaha. Kao što je rečeno u uvodu kompanija se od osnivanja bavila proizvodnjom muzičkih instrumenata. Počeli su sa malim orguljama i klavirima, a danas su jedan od najvećih proizvodjača opreme za muzičare na svetu. Logo na rezervoarima Yamahinih motora predstavlja 3 ukrštene zvučne viljuške. Baš zahvaljujući proizvodnji tih viljuški i delova za klavire, majstori u Yamahi stekli su veliko iskustvo u radu sa metalima i raznim legurama. To iskustvo u kombinaciji sa onim stečenim u II svetskom ratu kao i velika potražnja za jeftinim prevoznim sretstvima (o kojoj je bilo reči u prethodnim istorijatima) dovelo je do toga da Yamaha započne proizvodnju motocikala.

Prva Yamaha iz fabrike izašla davne 1955 godine. U pitanju je model YA-1. Za razliku od prvenaca ostalih japanskih proizvodjača ovaj motor je bio dosta ozbiljniji, verovatno zato što je bio kopija DKW-a. Pokretao ga je dvotaktni agregat od 123ccm sa celih 5,6ks i 9,4 Nm obrtnog momenta. Važno je napomenuti i da je ovo bio pravi motocikl, da nije koristio ram od bicikle. Naravno, ovako dobar motor pratila je i velika cena: u vreme kada je plata fakultetski obrazovanog muškarca bila nešto ispod 11000 jena, YA-1 je koštao celih 138000 jena. Njegov naslednik, YC-1 bio je za stupanj bolji: zahvaljujući motoru od 174ccm snaga mu je povećana na čak 10,3ks. Pored veće snage, motor je bio izuzetnog izgleda dok je cena skočila na 145000 jena. YD-1 koji se pojavio naredne godine takodje je bio za to vreme izuzetan motor. I njegov najveći adut bio je agregat, prvi Yamahin dvocilindraš od 247ccm snage 14,7 konja. Prvi primerci u Americi prodati su 1958 godine.

Prvi Yamahin proizvodni pogon van granica Japana, otvoren je 1966. godine u Sijamu, kada je predstavljen i prvi model iz supersport klase. Reč je o modelu YDS-3 koji je razvijao 26 konjskih snaga, a potpuna novost na ovom modelu bilo je podešavanje zadnjeg ogibljenja. Prvi Yamahin enduro, DT-1, u proizvodnji se našao 1968. godine, imao je 246ccm i najveći hod prednje viljuške, među svim japanskim motorima. Samo godinu dana kasnije, Yamaha je izgradila i svoju trkačku stazu.

Prvi motor velike zapremine, pokretan četvorotaktnim paralelnim tvin motorom od 653ccm i snagom od 53ks, predstavljen je 1970. godine i nosio je oznaku XS1.

U tekstu iznad ne postoji osnova/preteča priče koju mi želimo da ispričamo. Upravo to je ono što izdvaja ovaj model ne samo od ostalih Yamaha motocikala već i od svih drugih ikada proizvedenih motocikala.

Yamaha GTS 1000 je motocikl sport-turing kategorije prvi put predstavljen 1993. godine. U SAD je prodavan do 1994., u ostatku sveta do 1999. godine. Najviše prepoznatljiv po svojoj prednjoj monoviljušci, odnosno projektu RADD ( Rational Advanced Design Devolpment ), konstruisanoj od strane James Parker-a. Ovakav dizajn i struktura prednje viljuške je omogućila izuzetnu stabilnost prilikom kočenja. S obzirom na ogromne troškove istraživanja i razvoja Yamaha GTS nije ostvario uspeh kakav se od tako naprednog modela ( u to vreme to je bila tehnološka revolucija ) očekivao. Kada je proizveden, pored gore navedenih tehnoloških inovacija, GTS je posedovao i u ostalim aspektima nevidjeno naprednu tehnologiju; EFI, ABS, katalizator. Agregat je preuzet iz modela Yamaha FZR 1000 i kombinovan sa Yamaha Genesis tehnologijom agregata. Bez obzira na prethodno navedeno dizajnom je bio ograničen na 100 KS ( 75 kW ). Veoma je važno napomenuti da je 2006. godine od strane britanskog magazine “Bike” proglašen najmoćnijim od svih retkih motocikala. Izmedju ostalih jedna od rečenica članka je glasila:”redak, moderan, a ipak veoma sposoban i upotrebljiv…po našem mišljenju to je sasvim, sasvim OK”.

Ono što takodje krasi ovaj motor je poseban koncept šasije: Omega Chassis Design.

Postoje nezvanične informacije da bez obzira na veoma visoku cenu, Yamaha nije mogla da pokrije troškove istraživanja i razvoja pa je proizvodnja prestala. Mnogo je mišljenja da je ovo jedan od najboljih motocikala ikada proizvedenih od strane čuvenog japanskog proizvodjača.

Generalno Yamaha je ovim motorom pokušala da spoji adrenalinskog sportistu sa jedne strane i motocikl dovoljno udoban i pouzdan za duga putovanja. Po položaju prilikom vožnje ipak je mala prednost data onom sportskom delu GTS-a. Naizgled, i kada ste prvi put u kontaktu sa ovim sjajnim motocikom, on izgleda i jeste veoma težak. To osećanje traje samo do momenta dok ne počnete da ga vozite i shvatite da sa neverovatnom lakoćom upravljate “drumskom krstaricom, brzim kamionom” ( kako su ga neki stručnjaci nazvali ). Sve u svemu….izgled, snaga, tehnologija i pre svega uživanje u vožnji.

Stoga vam na kraju priče predstavljamo Yamaha GTS 1000. Proizveden 1995. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Yamaha GTS 1000
Godište 1995
Kategorija Sport turing
Zapremina 1003 ccm
Tip agregata Redni, četiri cilindra, 4-takta
Snaga 73 kW / 100 KS
Maksimalna brzina 228 km/h
Prečnik x hod 75,5 x 56 mm
Kontrola goriva DOHC
Sistem hladjenja Vazduh
Menjač 5 brzina
Tip transmisije, završni prenos Lanac
Prednja guma 130/60-17
Zadnja guma 170/60-17
Prednja kočnica Disk, ABS
Zadnja kočnica Disk, ABS
Težina ( ulje, gorivo uklj. ) 248 kg
Kapacitet rezervoara goriva 20l
Predjena kilometraža 59.000 km
Cena 3.050 EUR

.