Suzuki VZR Intruder M 1800 R

Suzuki kompaniju je 1909. godine osnovao Mičio Suzuki, sin uzgajivača pamuka. 1920. godine kompanija je izašla na berzu, a tokom tog perioda, najpoznatiji izvozni proizvod Suzukija su bili platna i tkanine. Japanci još uvek nisu otkrili svoj talenat za izradu motocikala. Razboji koje su proizvodili su bili izuzetnog kvaliteta i nije bilo potrebno da se često menjaju. Stoga je došlo do pada potražnje za njima, a u Suzukiju su tada znali da je potrebno okrenuti se novim tržištima.

Pre II svetskog rata, vrlo mali broj kompanija u Japanu se bavio proizvodnjom motocikala. To je krenulo da se menja 1947. godine, kada je Soičiro Honda predstavio svoju prvu kreaciju. Pred Japancima je bio veliki put, jer su u tom trenutku imali veliki zaostatak za Evropom i Sjedinjenim Državama, kada je proizvodnja motocikala u pitanju.

Na samom početku, Japanci nisu bili tako dobri inžinjeri kakvi su danas, već su uglavnom kopirali dizajn i tehničke aspekte evropskih i američkih mašina. Ipak, svega par decenija nakon rata je bilo potrebno Japanu da zagospodari globalnim tržištem dvotočkaša.

Vezano za počekte Suzuki-ja postoji priča da je Šunzo Suzuki, sin osnivača, želeo da motorizuje svoj bicikl, pa je počeo da radi na dizajnu takve mašine. Bila ova priča tačna ili ne, upravo je proizvodnja motocikala spasila Suzuki.

Kada su 1951. godine Suzukijevi inžinjeri počeli da rade na agregatu koji bi mogao da se postavi na biciklu, Honda je dominirala na tržištu, sa učešćem od oko 70 odsto. Rezultat rada je bio agregat zapremine 36 kubika izuzetnog kvaliteta, rađen prema ideji Šunza Suzukija. O njegovoj uspešnosti i inovativnosti govori činjenica da je Kancelarija za patente odobrila subvencije kompaniji kako rad na daljem usavršavanju ovog agregata bio nastavljen. 1953. godine stiže novi agregat, u mnogome zasnovan na svom prethodniku, zapremine 58 kubika i sa maksimalnih 2 KS na 4000 o/min. 1954. godina označava početak proizvodnje motocikala u pravom smislu te reči, a ne više bicikala sa ugrađenim agregatima. Iste godine, stiže Mini Fri, moped sa agregatom od 50 kubika, koji se prodavao kao kompletna mašina. Mini Fri se proizvodio do 1958. godine, kada ga je zamenio Suzumoped. Te 1954. godine je predstavljen Koleda CO, jednocilindarska četvorotaktna mašina koju mnogi smatraju prvim pravim Suzukijevim motociklom. 1956. godine inžinjeri Suzukija su počeli sa razvojem potpuno nove mašine po imenu TT, snažnih specifikacija (maks. brzina od oko 145 km/h), koja se pokazala znatno boljom od ostalih sličnih motocikala na tržištu. Smatrana je izuzetno naprednom, pre svega zbog četvorostepenog prenosa i indikatora promene pravca. Do kraja druge polovine pedesetih, Suzuki je u ponudi imao motocikle sa agragatima zapremine 50, 125 i 250 kubika.

Suzuki je nastavio da raste i da se razvija, pa je 1963. godine otvorena filijala u Los Anđelesu, kako bi svoje proizvode prodavali na američkom tržištu. Sigurni u sebe, u Suzukiju su rešili da okušaju sreću u motokros Gran Pri šampionatu, gde ipak nisu imali uspeha. Motocikli su se pokazali kao brzi, ali su imali loše upravljačke karakteristike. Inžinjeri su odradili potrebne promene, pa se Suzuki 1966. godine vratio u evropski motokros šampionat, sa umerenim uspehom.

1967. godine, kao već renomirani brend, Suzuki je lansirao T500 model, poznat još i kao “Kobra” (u Engleskoj) i “Titan” u Sjedinjenim Državama. Motocikl je imao dvotaktni agregat zapremine 500 kubika, koji je bio zaslužan za odlične upravljačke karakteristike i u mnogome je doprineo njegovoj popularnosti. Ime mu se menjalo tokom godine, a serijsku proizvodnju je 1977. okončao pod nazivom GT500.

Bilo je evidentno da su dvotaktne mašine Suzukijeva pokretačka snaga, kako na stazi tako i van nje. U sedamdesete je kompanija ušla sa još jednom fabrikom u japanskoj Tojami, koja je proizvodila dvotaktne mašine sa agragatima male zapremine.

Može se reći ipak da je sinonim za Suzuki snaga i brzina. Prvu gamu četvorotaktnih motocikala predstavili su 1976. godine. Prvi model iz ove kategorije bio je GS400, za kojim se ubrzo pojavio i GS750. Dve godine kasnije, predstavljen je GS850G i GS1000S, popularno nazvan KATANA. Bio je to Suzukijev top model, opremljen svim rešenjima prenesenim s trkačke staze. Jedina mana bio mu je sumorni izgled. Nasledili su ga GSX1000 i GSX1100 1982. godine. Odlikovali su se dobrim performansama i pristupačnom cenom. 1982. godine, predstavljen je model XN85, prvi superbike s turbo punjačem.

1988. godine Kevin Schwantz s Yoshimura Suzukijem osvaja Daytonu 200, a 1989. godine, Jamie James na istom motoru osvaja Superbike prvenstvo. Posle ovog modela, predstavljeni su još i GSX-R600 i GSX-R1100. Ova serija motocikla diktirala je budući izgled trkačkih motora. Tokom devedesetih godina Suzuki osvaja većinu motociklističkih šampionata, a onda dolazi 1999. godina. Godina u kojoj je predstavljen najbrži serijski motocikl – GSX 1300-R Hayabusa. S brzinom od 307 km/h, s trona skida Hondu XX.

Suzuki je kao i druge velike moto korporacije pratio trend proizvodnje linije kruzera i drumskih krstarica. Prethodna “sportska priča” ujedno je i preteča onoga što želimo da predstavimo, a to je po nama krilatica Suzukija u kategoriji “kruzera”. Pravilno bi bilo za ovaj motocikl, smestiti ga u sport krstarice zbog fantastičnih brzinskih karakteristika. U svakom slučaju, našli smo i kupili model Suzuki VZR Intruder M 1800 R iz 2008. godine.

2006. godine Suzuki je bio istrajan i ispunio obećanje dato dilerima i ljubiteljima lansirajući novi model koji je, kasnije će se ispostaviti, postao vodeći model u kategoriji sportskih krstarica – INTRUDER M 1800 R. Suzuki Intruder M 1800 R je neverovatna kombinacija „kruzer“ stila i nadaleko poznate Suzukijeve snage i upravljivosti. Instaliranjem proverene super sport tehonologije ( razvijene za GSX-R ) u M 1800 R, Suzuki je bukvalno redefinisao koncept „kruzer“ motocikala i postavio sasvim nove standarde, po nama, do sada neprevazidjene.

Sa potpuno novim V-twin agregatom od 1.783 cm3 i direktnim ubrizgavanjem, Intruder M 1800 R je najsnažnija krstarica koju je Suzuki ikada proizveo. Masivan obrtni momenat sve od niskih obrtaja pa do „crvenog“, putem kardana prenosi na zadnji točak snagu i ubrzanje koje bude sva moguća čula. Fantastično ogroman, ali ipak racionalno obuzdan V-twin ( putem sjajno dizajniranih izduva ), proizvodi duboke i agresivne note, komponovane tako da oni koji ga vide i slušaju, znaju da je u pitanju najjači i najbolji „kruzer“ na drumu.

Razgovarali smo sa drugim vlasnicima ovog šampiona, i svi su listom potvrdili: kada smo ga videli, nismo mogli da se obuzdamo već je u glavi postojala samo jedna misao – mora biti moj. Postoje priče koje daju negativnu konotaciju japanskom „kopiranju“ klasičnih „kruzera“, ali kod ovog motocikla i te subjektivne izjave svakako mogu biti isključene – M 1800 R je sasvim specifičan, drugačiji i svoj.

Želeći da vam prezentujemo ovaj sjajan motocikl, završavamo našu priču sa zaključkom da je Suzuki kao proizvodjač sa sportskim predznakom, proizveo nešto sasvim drugačije, odnosno nešto što je kategorija sama za sebe – Intruder M 1800 R. Stoga, zadovoljstvo nam je predstaviti vam Suzuki VZR Intruder M 1800 R. Proizveden 2008. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Suzuki VZR Intruder M 1800 R
Godište 2008
Kategorija Krstarica
Zapremina 1.783 ccm
Tip agregata V-twin, 2 cilindra, 4-takta
Snaga 92 kW / 125 KS
Maksimalna brzina 217 km/h
Prečnik x hod 112 x 90,5 mm
Kontrola goriva DOHC
Sistem hladjenja Tečnost
Menjač 5 brzina
Tip transmisije, završni prenos Kardan
Prednja guma 130/70-R18
Zadnja guma 240/40-R18
Prednja kočnica Dvostruki disk
Zadnja kočnica Disk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
347 kg
Kapacitet rezervoara goriva 19,5l
Predjena kilometraža 24.000 km
Cena 9.490 EUR

.