Piaggio Vespa VNA 125

Tokom 68 godina duge karijere, proizvodila se u 13 zemalja, a prodato je oko 20 miliona primeraka simpatične Vespe. Svoju priču započela je kao jeftino prevozno sredstvo, a vreme ju je pretvorilo u ikonu stila.

Italija je posle Drugog svetskog rata ležala u ruševinama. Veći deo italijanske industrije radio je za vojsku, a kako se rat završio, takvo tržište je praktično nestalo. Industrijalista i aeroinženjer Enriko Pijađo imao je ideju o vozilu na dva točka koje je trebalo da bude jeftino i pouzdano. Za izradu prvog primerka takvog prevoznog sredstva izabrao je svog kolegu Koradina D’Askanija. Kada je
prototip završen, Pijađo je bio oduševljen. Zbog izgleda skutera i zvuka njegovog motora nazvali su ga Vespa, što na italijanskom znači osa.

Nakon raznih testova i dodatnog usavršavanja Vespa je ušla u proizvodnju 1946. godine. Iako ideja o skuteru nije bila nova u to vreme, Vespa je zahvaljujući svom genijalnom dizajnu u startu uspela da se odvoji od konkurencije. Njen motor je bio sakriven pod šasijom, što je umanjilo mogućnost prljanja vozača uljem i prašinom. Na ovaj način “Osa” je postala pristupačna i damama. Popularnost Vespe rasla je munjevito i brzo je prerasla granice Italije. Kompanija Pijađo (Piaggio) počela je izvoz u mnoge zemlje Evrope, a i sveta. Njena praktičnost i jedinstven dizajn bili su dobitna kombinacija. Međutim, još jedan faktor bitno je uticao na popularnost Vespe: Holivud! Gregori Pek i Odri Hepbern vozali su se Vespom u filmu “Odmor u Rimu”  daleke 1953. godine.

Hiljade mladih želele su slediti njihov primer, samo se voziti i uživati. Iako je prošlo više od sedamdeset godina od njenog nastanka, Vespa je opstala. Za sve ove godine staža u gradovima od Los Anđelesa do Vladivostoka, vespa je prošla kroz 20.000 mehaničkih
promena, u 120 različitih modela koji su prodati u gotovo 20 miliona primeraka. Danas je jedan od najpopularnijih skutera na svetu, sa armijom obožavatelja ujedinjenih u hiljade klubova širom sveta. Vespa je putem licencnih aranžmana proizvedena u mnogo zemalja ( Nemačka, Engleska, Belgija, Francuska, Španija….)a.

Prethodna priča je ispričana iz razloga što smo našli i kupili model Vespe VNA 125 iz 1958. godine. O modelu ćemo više govoriti kada ga u potpunosti restauriramo i dovedemo u stanje u kojem je bio nakon izlaska iz fabrike davne 1958. godine. U svakom slučaju, kao i do sada, u ovom odeljku ćemo prikazati slike motocikla onakvog kakav je bio kada smo ga kupili, kao i slike procesa restauracije.