Piaggio Vespa PX 200 E

Tokom 68 godina duge karijere, proizvodila se u 13 zemalja, a prodato je oko 20 miliona primeraka simpatične Vespe. Svoju priču započela je kao jeftino prevozno sredstvo, a vreme ju je pretvorilo u ikonu stila.

Italija je posle Drugog svetskog rata ležala u ruševinama. Veći deo italijanske industrije radio je za vojsku, a kako se rat završio, takvo tržište je praktično nestalo. Industrijalista i aeroinženjer Enriko Pijađo imao je ideju o vozilu na dva točka koje je trebalo da bude jeftino i pouzdano. Za izradu prvog primerka takvog prevoznog sredstva izabrao je svog kolegu Koradina D’Askanija. Kada je prototip završen, Pijađo je bio oduševljen. Zbog izgleda skutera i zvuka njegovog motora nazvali su ga Vespa, što na italijanskom znači osa.

Nakon raznih testova i dodatnog usavršavanja Vespa je ušla u proizvodnju 1946. godine. Iako ideja o skuteru nije bila nova u to vreme, Vespa je zahvaljujući svom genijalnom dizajnu u startu uspela da se odvoji od konkurencije. Njen motor je bio sakriven pod šasijom, što je umanjilo mogućnost prljanja vozača uljem i prašinom. Na ovaj način “Osa” je postala pristupačna i damama.

Popularnost Vespe rasla je munjevito i brzo je prerasla granice Italije. Kompanija Pijađo (Piaggio) počela je izvoz u mnoge zemlje Evrope, a i sveta. Njena praktičnost i jedinstven dizajn bili su dobitna kombinacija. Međutim, još jedan faktor bitno je uticao na popularnost Vespe: Holivud! Gregori Pek i Odri Hepbern vozali su se Vespom u filmu “Odmor u Rimu”  daleke 1953. godine. Hiljade mladih želele su slediti njihov primer, samo se voziti i uživati.

Iako je prošlo više od sedamdeset godina od njenog nastanka, Vespa je opstala. Za sve ove godine staža u gradovima od Los Anđelesa do Vladivostoka, Vespa je prošla kroz 20.000 mehaničkih promena, u 120 različitih modela koji su prodati u gotovo 20 miliona primeraka. Danas je jedan od najpopularnijih skutera na svetu, sa armijom obožavatelja ujedinjenih u hiljade klubova širom sveta.

Vespa je putem licencnih aranžmana proizvedena u mnogo zemalja ( Nemačka, Engleska, Belgija, Francuska, Španija….).

Sa večitim saobraćajnim gužvama, Milano je izabran za grad u kojem je prvi put predstavljena Vespa PX, daleke 1977. godine. Nova Vespa trebalo je jasno da izrazi napredak napravljen u odnosu na pređašnje modele, a sa doboš kočnicama, motorom sa jednim cilindrom i aluminijumskom glavom, čeličnom šasijom, unapređenim prednjim vešanjem i poboljšanom stabilnošću, napredak su pokazali i putem tehničkih specifikacija. Ova Vespa je distribuirana kao P 125 x, P 200 E sa elektronskim paljenjem, a od 1978. godine i kao P 150 X. Tu su bile i PX 80 od 1981. godine kao i kasnija PX 200 E koja je samo preimenovana od P 200 E.

Vespa koju smo u potpunosti sredili i restaurirali, nastavila je da priča našu priču dovodjenja modernih klasika u stanje nakon izlaska iz fabrike. Dali smo sebi za pravo da boja bude nešto što će prvi put biti obojeno i dali joj umetnički naziv „light roman bronze with patina“. Oduševljeni su svi koji su Vespu imali priliku uživo da pogledaju, a samim tim smo najponosniji mi koji smo legendarnoj „osi“ dali svoj zanos i sklad boja koji privlači poglede gde god se pojavi.

Kada bi napravili anketu i postavili pitanje na koju od priloženih slika pomislite kada čujete reč „Vespa“ mislimo da bi 90% ispitanika izabralo sliku „Vespe PX 200 E“. Nije bez razloga nebrojeno puta bila motiv raznih TV kampanja čiji su investitori bili: kompanije iz FMCG okruženja, banke, osiguravajuća društva…….

Upravo ova Vespa je ono što mi mislimo da ovaj brend čini tako posebnim. Sa svojim linijama, zvukom dvotaktnog motocikla, ona omogućava tinejdžeru, poslovnom čoveku, zanatliji, penzioneru…. da se na njoj osećaju posebno i drugačije od svih drugih.

Mnogo impresija je prisutno i mnogo toga bi mogli da kažemo/napišemo, ali ne želeći da Vam pažnju odvlačimo sa našom ljubomornom subjektivnošću, predstavljamo: Vespu PX 200 E. Proizvedena 1987. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Piaggio Vespa PX 200 E
Godište 1987
Kategorija Skuter
Zapremina 198 cm
Tip agregata Jedan cilindar, 2-takta
Snaga 8,8 kW / 12 KS
Maksimalna brzina 105 km/h
Prečnik x hod 66,5 x 57 mm
Kontrola goriva SOHC
Sistem hladjenja Vazduh
Menjač 4 brzine
Tip transmisije, završni prenos Direktan Pogon
Prednja guma 3,50×10“
Zadnja guma 3,50×10“
Prednja kočnica Doboš
Zadnja kočnica Doboš
Težina ( ulje, gorivo uklj. ) 117 kg
Kapacitet rezervoara goriva 8l
Predjena kilometraža 25.000 km
Cena 3.990 EUR

.