Piaggio Vespa GTS 250ie

Tokom 68 godina duge karijere, proizvodila se u 13 zemalja, a prodato je oko 20 miliona primeraka simpatične Vespe. Svoju priču započela je kao jeftino prevozno sredstvo, a vreme ju je pretvorilo u ikonu stila.

Italija je posle Drugog svetskog rata ležala u ruševinama. Veći deo italijanske industrije radio je za vojsku, a kako se rat završio, takvo tržište je praktično nestalo. Industrijalista i aeroinženjer Enriko Pijađo imao je ideju o vozilu na dva točka koje je trebalo da bude jeftino i pouzdano. Za izradu prvog primerka takvog prevoznog sredstva izabrao je svog kolegu Koradina D’Askanija. Kada je prototip završen, Pijađo je bio oduševljen. Zbog izgleda skutera i zvuka njegovog motora nazvali su ga Vespa, što na italijanskom znači osa.

Nakon raznih testova i dodatnog usavršavanja Vespa je ušla u proizvodnju 1946. godine. Iako ideja o skuteru nije bila nova u to vreme, Vespa je zahvaljujući svom genijalnom dizajnu u startu uspela da se odvoji od konkurencije. Njen motor je bio sakriven pod šasijom, što je umanjilo mogućnost prljanja vozača uljem i prašinom. Na ovaj način “Osa” je postala pristupačna i damama.

Popularnost Vespe rasla je munjevito i brzo je prerasla granice Italije. Kompanija Pijađo (Piaggio) počela je izvoz u mnoge zemlje Evrope, a i sveta. Njena praktičnost i jedinstven dizajn bili su dobitna kombinacija. Međutim, još jedan faktor bitno je uticao na popularnost Vespe: Holivud! Gregori Pek i Odri Hepbern vozali su se Vespom u filmu “Odmor u Rimu”  daleke 1953. godine. Hiljade mladih želele su slediti njihov primer, samo se voziti i uživati.

Iako je prošlo više od sedamdeset godina od njenog nastanka, Vespa je opstala. Za sve ove godine staža u gradovima od Los Anđelesa do Vladivostoka, vespa je prošla kroz 20.000 mehaničkih promena, u 120 različitih modela koji su prodati u gotovo 20 miliona primeraka. Danas je jedan od najpopularnijih skutera na svetu, sa armijom obožavatelja ujedinjenih u hiljade klubova širom sveta.

Uzimajući u obzir ogromnu popularnost samog motocikla i prepoznatljivost dizajna, Piaggio je nastavio da proizvodi Vespu čuvajući karakterističan izgled sa jedne strane, a sa druge koristeći naprednu tehnologiju. Vespa GTS ( Granturismo Sport ) 250ie spaja u harmoničnu celinu udobnost skutera Granturismo, sigurnost vrhunske tehnologije i klasični dizajn linije Vespa. Zaista poseban stil, za one koji se sa nostalgijom sećaju 70-ih godina, ali se ne žele odreći tekovina napretka. Motocikl podoban za krstarenje na letnjem suncu, borbu kroz gust gradski saobraćaj pa čak i za vikend putovanje na otvorenom putu. GTS poseduje savim dovoljnu i konzistentnu snagu za preticanje većine četvorotočkaša u saobraćaju. Gotovo sve na ovom motociklu sadrži dodir italijanskog stila, dok nas ukusno korišćenje hroma od strane proizvodjača vraća ka izvornoj filozofiji Vespe. Jedan detalj je vredan pomena, a to su nogostupovi koji su pravo malo umetničko delo i u smislu racionalnosti upotrebe i u smislu izgleda. Ono što Vespu GTS 250ie u svakom slučaju izdvaja od svih ostalih skutera jeste snaga, raspon snage i brzina koju postiže u vrlo kratkim periodama, što ističe jednu od osobina koje smo u tekstu već pomenuli, a to je izuzetna pokretljivost I snalažljivost u sve češćim gradskim saobraćajnim zagušenjima.

Stručni komentatori su kao jedinu manu ovog motocikla naveli cenu. Medjutim, za sve ono što nudi u smislu kvaliteta agregata, ugradjenih komponenti, izgleda….cena ovog motocikla je sasvim prihvatljiva. Na kraju krajeva u pitanju je: VESPA.

Stoga vam na kraju priče predstavljamo Vespu GTS 250ie. Proizvedena 2006. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Piaggio Vespa GTS 250ie
Godište 2006
Kategorija Skuter
Zapremina 244 ccm
Tip agregata Jedan cilindar, 4-takta
Snaga 15,4 kW / 21,05 KS
Maksimalna brzina 122 km/h
Prečnik x hod 72 x 60 mm
Kontrola goriva SOHC
Sistem hladjenja Tečnost
Menjač Automatski
Tip transmisije, završni prenos Kaiš
Prednja guma 120/70-12
Zadnja guma 130/70-12
Prednja kočnica Disk
Zadnja kočnica Disk
Težina ( ulje, gorivo uklj. ) 151 kg
Kapacitet rezervoara goriva 9,20l
Predjena kilometraža 26.000 km
Cena 3.100 EUR

.