Kawasaki Zephyr 1100 ( ZRT10A/A ) – ( 1992 )

Shozo Kawasaki se u mladosti bavio trgovinom šećerom, zbog čega je morao da putuje po svetu. Uočio je da su japanski brodovi u mnogo gorem stanju od evropskih, te se odlučio za vlastitu proizvodnju brodova. Aprila 1876, vlada Japana mu ustupa zemljište i Shozo osniva kompaniju Kawasaki Tsukiji. Uz pomoć japanskog ministra finansija 1894. godine uspeva da dobije dozvolu za prevoz robe na najvažnijim japanskim trasama. Godine 1897. napravili su najveći broj do tad, a u narednih 15 godina, unapredili su svoju proizvodnju do te mere da su počeli parirati evropskim brodovima. Danas Kawasaki brodogradilište proizvodi brodove za prevoz tečnog naftnog gasa.

Gospodin Kawasaki 1906. godine osniva firmu HYOGO WORKS koja je u početku proizvodila lokomotive i teretne kamione, a zatim se usavršila i za proizvodnju aviona i to samo 15 godina nakon prvog leta braće Rajt.

Pedesetih godina prošlog veka, Japan doživljava veliki razvoj, a Shozo Kawasaki se odlučuje za proizvodnju motocikala. Međutim ovo nije prvi Kawasakijev pokušaj. 1924. godine pokušali su sa proizvodnjom motocikla, ali zbog male zaintresovanosti, proizvodnja je prekinuta.

Prvi motocikl s četvorocilindričnim, vazduhom hlađenim DOHC motorom i sigurno najpoznatiji Kawasakijev model Z1, predstavljen je 1972. godine. Četri godine kasnije, na tržištu se pojavljuje motocikl Z900 koji zamenjuje Z1. Bio je to isti motocikl s poboljšanim motorom. A zatim je predstavljen i Z1000. Namerno je u tekstu iznad pomenuta osnova/preteča priče koju mi želimo da ispričamo.

Kawasaki Zephyr ZR 1100 je lansiran 1992. godine i proizvodnja je trajala do 2000. godine. Zamišljen i uspešno sproveden projekat sećanja na čuveni Z1. Ovaj “retro naked” koncept je bio i dalje je, deo uspešnog procesa proizvodnje mišićavih motocikala od strane Kawasaki-ja. Postoje subjektivna mišljenja da je ovo najlepši “naked” ikada proizveden.

Sve Zephyr modele pokreću vazdušno hladjeni DOHC četvorocilindrični motori. Retro stil u kombinaciji sa pouzdanošću i jednostavnošću čine ovaj motocikl apsolutno poželjnim. Prethodno pomenuta kombinacija svojom lepotom privlači ljubitelje motocikala da ga probaju. Kada ga probaju, on je do samog kraja deo njihove moto priče.

Vizuelno i tehnički podsećajući na motore iz 70-ih godina prošlog veka, Zephyr ipak po tehničim karakteristikama zaslužuje visoku ocenu 9 ( 1-10 ) u kategoriji “naked” motocikala.

Treba napomenuti da je upravo ovaj motocikl pokrenuo “retro naked” maniju u Velikoj Britaniji ranih 90-ih i Kawasaki doveo do drugog najprodavanijeg brenda na pomenutom tržištu.

Oni koji poseduju ovaj motocikl znaju da Zephyr pored toga što je mišićavi “ulični borac” i svestran motocikl, on takodje i veoma dobro rešenje za putovanja.

Stoga vam na kraju priče predstavljamo Kawasaki Zephyr 1100. Proizveden 1992. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Kawasaki Zephyr 1100
Godište 1992
Kategorija Naked
Zapremina 1062 ccm
Tip agregata Redni,četiri cilindra, 4-takta
Snaga 67,9 kW / 93 KS
Maksimalna brzina 207 km/h
Prečnik x hod 73,5 x 62,6 mm
Kontrola goriva DOHC
Sistem hladjenja Vazduh
Menjač 5 brzina
Tip transmisije, završni prenos Lanac
Prednja guma 120/70-18
Zadnja guma 170/60-17
Prednja kočnica Dvostruki hidraulični disk
Zadnja kočnica Hidraulični disk
Težina ( ulje, gorivo uklj. ) 266 kg
Kapacitet rezervoara goriva 19l
Predjena kilometraža 32.000 km
Cena 3.250 EUR

.