DUCATI 996 S

Kompanija Ducati, čije je ime sinonim za trkačke motocikle, u početku se bavila proizvodnjom električnih komponenti. Osnovana od strane Ducati porodice 1926. godine, nosila je zvanični naziv „The Societa Radio Brevetti Ducati“ i uskoro je postala svetski lider u proizvodnji elektronskih komponenti, radio aparata, čak i kamera. Kompanija je postepeno rasla, zapošljavajući preko 11.000 radnika, pre nego što je uništena tokom bombardovanja Borgo Panigalea u 2. Sveskom ratu 1944. godine.

Posleratni život u Italiji je bio izuzetno težak. Industrija koja je proizvodila prevoz za Italijane je bila rasturena ratom, a ekonomija je bila užasavajuća. Narodu je bilo potrebno nešto malo i jeftino što bi moglo da ih prevozi naokolo. Biciklovi su postali glavna prevozna sredstva. Ali 1946. sve je promenjeno. Na salonu u Milanu braća Ducati, predstavila su Cucciolo. Do 1950., Ducati je proizveo preko 200.000 Cucciola, a do kraja svoje proizvodnje mašina je povećana na 65 kubika pa je izbacivala fantastičnih… 2 konja.

Proizvodnja Cucciola se nastavila tokom početka 50-ih i do 1953. Ducati-jev uspeh sa trka je stvorio ime kompaniji. Ducati je podeljen na dva dela – Ducati Elettronica S.p.A i Ducati Meccanica S.p.A, koja je preuzela fabriku u Borgo Panigaleu. 1954. je predstavljena legenda, mladi inžinjer iz Lugo di Romagna Fabio Taglioni (Fabio Taglioni). Taglioni je čovek koji je zaslužan za najpoznatijeve Ducati-jeve inovacije, uključujući i sada već čuveni Desmodromic sistem pokretanja ventila.

50-te su donele neverovatnu ekspanziju moto sporta u Italiji, takmičilo se nekoliko stotina privatnika. Ducati je ubrzo postao sinonim za pobedu.

60-te su donekle bile uspešne godine za Ducati na trkačkom polju, ali su japanski motori ubrzo postali dominantniji.

Taman kad su se zaljubljenici u Ducati navikli na stalnu fabričku podršku i distribuciju, fabrika je objavila svoje finansijske poteškoće. 1984. kontrolu nad Ducati-jem je preuzela Cagiva i na sreću svih entuzijasta ona je bila zainteresovana za proizvodnju motocikala. Ducati je veliki deo svoje proizvodnje posvetio pravljenju mašina koje su pokretale Cagiva motocikle, pa je mogao da nastavi svoje učešće na trkama.

Pobeda u WSBK je značila da je 888 postao legenda. Duog Polen je pobedio 17 puta sa 888 tokom 1991. i 9 puta u 1992. donoseći 3. titulu šampiona. Do 92. godine 851/888 je dostigao svoj maksimum, mašina je isforsirana do maksimuma i šasija više nije bila u mogućnosti da zadrži tu snagu. 1993. titula je otišla nazad u Japan zahvaljujući Kavasaki-jevom timu, što je izazvalo Ducati da napravi možda i najbolji korak u svojoj istoriji 1994. je predstavljen novi superbajk – 916.’

Nakon povlačenja 888, Ducati-ju je bio potreban motor koji bi bio sposoban da pokori svet i koji može da ustanovi Ducati kao prvog konkurenta za šampionsku titulu. To su uspeli sa 916 (kasnije 996 i 998). Jedan od najlepših motora ikad napravljenih, on je momentalno prepoznatljiv kao Ducati. Ali, izgled nije jedino što je dobro na njemu – ne zaboravimo da je, kada je propisno uštelovan, ovo motor sa verovatno najboljim upravljanjem na svetu, a isporuka snage (odnosno uglađenost i obrtni moment) mu je još uvek nedostižna za japansku četvorku. Fantastičan motor sa nekoliko nedostataka (uglavnom servisni intervali i održavanje) je postao san snova u svetu sportskih motocikala.

Namerno je u tekstu iznad pomenuta osnova/preteča priče koju mi želimo da ispričamo.

Ducati 996 se u različitim izvedbama proizvodi od 1999. do 2002. godine.

U pomenutom periodu proizvedena su tri različita modela 996-ice: osnovni, 996 S, 996 SPS ( model pravljen samo za Evropu ).

Šta je ono što razlikuje Ducati 996 S od svih ostalih motocikala? Što više gledate u njega, sve više neverovatnih detalja zapažate. I najmanji delovi ovog motocikla kao da su došli iz nekog „art“ studija. Od „showa“ viljuške, preko „brembo“ čeljusti, diskova……“marchesini“ točkova do „öhlins“ amortizera…996 S je spreman za najviša dostignuća i ispunjavanje najekstravagantnijih moto-želja. Bije ih glas da su nepouzdani za razliku od japanske četvorke. Prethodno navedeno je u potpunosti netačna tvrdnja ukoliko svog ljubimca održavate i servisirate upravo onako kako je to predvidjeno.

Dizajnerski maksimum, tehnički maksimum i u celosti savršen sportski motocikl. U vožnji je prosto neverovatno za koliko malo vremena i bez posebnih naprezanja dolazite do ozbiljnih brzina uz sjajnu upravljivost. Ovaj motocikl vas poziva na agresivnu vožnju, moli da ga ne usporavate i ne mučite blagom vožnjom i uz sve to, sa svojim savršenim tehnikalijama navedenim u tekstu gore, čuva vas i čini bezbednim.

Izuzetno omiljen u „Hollywood-u“ i korišten u fimovima: „The Skulls 2“, „The Matrix Reloaded“….

Iako Ducati u svom portfoliju ima motocikle koji pripadaju drugim kategorijama, sigurno je da se ovaj brend vezuje za proizvodnju sportskih motocikala izuzetnih performansi i vanvremenskog dizajna, gde su po mnogima bez premca.

Stoga vam na kraju priče predstavljamo Ducati 996 S. Proizveden 2002. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model Ducati 996 S
Godište 2002
Kategorija Super Sport
Zapremina 996 ccm
Tip agregata V2, 4-takta
Snaga 90,4 kW / 123 KS
Maksimalna brzina 270 km/h
Prečnik x hod 98 x 66 mm
Kontrola goriva DOHC
Sistem hladjenja Tečnost
Menjač 6 brzina
Tip transmisije, završni prenos Lanac
Prednja guma 120/70-17
Zadnja guma 190/50-17
Prednja kočnica Dvostruki hidraulični disk
Zadnja kočnica Hidraulični disk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
190 kg
Kapacitet rezervoara goriva 17l
Predjena kilometraža 16.000 km
Cena 12.900 EUR

.