BMW K 1300 R

Bayerische Motoren Werke. Dovoljno je reći BMW i svi pomisle na agresiju, čisti adrenalin….čak i kada stoji. Koncept dvocilindrični bokser motor, suvo kvačilo/menjač i finalni prenos kardanom je nešto čemu je kompanija BMW i danas ostala verna. Ima i drugih moto kompanija koje su koristile ovaj koncept, ali nijedna kao BMW nije toliko ostala verna kombinaciji gore navedenih stubova jednog motocikla. Kruži priča medju ljubiteljima motocikala da ko jednom kupi i vozi BMW motocikl do kraja ostaje veran ovom brendu u pravom smislu te reči.

Jedan od motocikala koji je imao BMW-ov M2B15 agregat bio je iz 1921. R32 je prvi samostalni BMW i pravio se od 1923. do 1926. R37 pravio se od 1925. do 1926. R39 od 1925 do 1927. R52 od 1928. do 1929. R47 od 1926. do 1928. Kompanija je u početku proizvodila avione i avionske motore (odatle i poreklo logoa, plavo bela polja predstavljaju elisu koja reže nebo) pa se i zvala BFW. Godine 1917. mjenjaju ime u BMW, i sa tim imenom su napravili nekih 70-ak aviona, kada se završava prvi svetski rat i BMW dobija zabranu dalje proizvodnje aviona. Da bi nastavili rad morali su da počnu da se bave nečim drugim. Susedna fabrika “Otto” pravila je motocikle i u proizvodnji su imali mali dvotaktni agregat od 148 ccm za motor Flink, a od BMW su tražili da im proizvodi bokser agregat od 500 ccm.

Ipak, mnogi za početak proizvodnje motocikla uzimaju 1923. godinu jer se tada pojavio R42 proizvodjen od 1926. do 1928. Prvi kompletno napravljen BMW, nosio je oznaku R32 i postavio je koncept koji se zadržao do današnjeg dana. Karakteristike tog prvog samostalnog motocikla su: Dvocilindrični vazduhom hladjeni bokser motor sa cilindrima koji štrče iz siluete, suvo kvačilo, automobilski mjenjač i kardanski prenos. Motor je iz 486 ccm izvlačio je 8,5 KS pri 3.000 o/min. i mogao je da dosegne do 97 km/h. Menjač je imao tri brzine koje su se menjale ručno, automatsku uljnu pumpu, magnetno paljenje kao i električno svetlo. Nije imao prednju kocnicu, no, to je bilo uobičajeno za to doba.

Zanimljiv momenat u istoriji BMW-a je momenat kada je vojska od kompanije tražila da napravi mašinu sposobnu za rat. Kada su 1941. godine prekinuli svu proizvodnju predstavili su možda i najpoznatiji BMW širom sveta. To je bio model koji je imao oznaku R75. Dvocilindrični bokser zapremine 745 ccm izvlačio je 26 KS pri 4.000 o/min. Maksimalna brzina je bila 95 km/h. To je bilo vozilo kakvo svet do tada nije vidio. U startu je bio dizajniran sa bočnom prikolicom, prilagodjen da nosi tri teško naoružana vojnika i puškomitraljez. Radni opseg mu je bio od Sibira do Severne Afrike, zato je bio opremljen i reduktorom u četvorostepenom menjaču. Osim ove četri brzine posedovao je i brzinu za hod unazad. Točak na prikolici je takodje bio pogonski. Sa ovim karakteristikama bio je nezaustavljiv. Težina ovakvog motocikla bila je skoro 420 kg. Nosivost je bila 270 kg.

Od osnivanja do danas mnogo modela je proizvedeno i naše skromno mišljenje je da ova čuvena kompanija nikada nije napravila grešku ili promašaj. BMW u svetu motocikala predstavlja simbol za kvalitet i postojanost. Jedino što možda BMW-u nedostaje jesu ideje za nova imena, ali ono što svakako ne nedostaje jesu novi modeli koje razvija.

Našu pažnju već dugi niz godina zaokuplja jedan model koji i kada stoji izgleda kao potpuni uništitelj, agresivna mašina i mehanizam koji nivo adrenalina podiže na najviši nivo. Ovo je motocikl koji je BMW po ukidanju “Boxer cup-a” pripremio za novo pridošli “Powercup”. Namerno je u tekstu iznad pomenuta osnova/preteča priče koju mi želimo da ispričamo.

“BMW K 1300 R” zahvaljujući svojoj geometriji šalje svoje ponosne vlasnike u orbitu kao nijedan drugi motocikl. Perfektan za kratke trke, svakodnevnu vožnju, ali isto tako savršen i ergonomski podešen za duga putovanja. Pored toga što bez poteškoća proizvodi 173 KS……što iz svog heksagonalnog izduva stvara zvuk zbog kojeg se naježite, ovaj motocikl ima potrošnju na kojem mogu da mu zavide bukvalno svi konkurenti. Pored svih ekonomskih i adrenalinskih benefita, za ovaj motocikl se mora reći da je apsolutna ikona stila. Ovo je upravo ono što ovaj motocikl čini “modernim klasikom” i mašinom koja je ostavila dubok trag u motociklizmu.

Tehnologija koja je korištena pri proizvodnji ovog motocikla jeste ono što prati praktično sve BMW modele, ali je kombinacija istih ono što ovaj motocikl čini sasvim drugačiji od svih drugih u klasi. Kardanski prenos, savršen za vožnju prilikom koje nikako da se umorite, pozicija prilikom vožnje, savršen kočioni sistem, veoma lagana i lagodna isporuka snage, zaštita od vetra na dugim putovanjima……….

Sve ovo tera krajnje potrošače da ga kupe, ali naše je mišljenje je da kada ga vidite, dodatna objašnjenja i komparativne prednosti nisu potrebne – on je Vaš, a Vi ste njegovi.

Kako bi skratili priču, a Vama, našim dragim kupcima, maksimalno približili ovaj predivni moderan klasik, predstavljamo BMW K 1300 R. Proizveden 2011. godine. Putem slika i specifikacije, uživajte u ponudjenom modelu.

 
Model BMW K 1300 R
Godište 2011
Kategorija Naked
Zapremina 1298 ccm
Tip agregata Redni, četiri cilindra, 4-takta
Snaga 127 kW / 173 KS
Maksimalna brzina 265 km/h
Prečnik x hod 80 x 64,3 mm
Kontrola goriva DOHC
Sistem hladjenja Tečnost
Menjač 6 brzina
Tip transmisije, završni prenos Kardan
Prednja guma 120/70-17
Zadnja guma 180/55-17
Prednja kočnica Dvostruki disk
Zadnja kočnica Disk
Težina
( ulje, gorivo uklj. )
243 kg
Kapacitet rezervoara goriva 19l
Predjena kilometraža 17.500 km
Cena 11.500 EUR

.